- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţionari Deutsche Bank, ecologişti şi alţi manifestanţi protestează la adunarea anuală a băncii
Grupuri de manifestanţi anti-globalizare şi ecologişti, cărora li s-au alăturat şi acţionari ai Deutsche Bank, protestează joi în faţa centrului de conferinţe şi expoziţii din Frankfurt unde cea mai mare bancă germană îşi găzduieşte adunarea anuală a investitorilor, scriu agenţiile internaţionale.
Protestatarii acuză instituţia de credit că a finanţat sectoare "murdare" ale economiei, precum industria nucleară şi cea a armamentului, că are operaţiuni în paradisuri fiscale şi că face speculă cu preţurile agricole, potrivit AFP.
Manifestanţii au adunat cutii de pizza, saci din plastic şi alte resturi într-un morman de gunoi chiar la intrarea în centrul de conferinţe.
Pe de altă parte, acţionarii cer răspunsuri pentru propriile întrebări, legate de procesul de desemnare a unui nou director general după încheierea mandatului lui Josef Ackermann şi de numeroasele acţiuni în justiţie care au atacat recent banca, legate în mare parte de rolul instituţiei de credit în criza financiară.
Conducerea băncii pare că ignoră mulţimea adunată în faţa centrului de expoziţie şi conferinţe din Frankfurt şi fluierăturile protestatarilor, încercând să sublinieze performanţele şi reuşitele Deutsche Bank, transmite Reuters.
Directorul general Josef Ackermann nu a avut nicio reacţie când un protestatar a încercat să-i întreupă discursul cu un fluier. Şeful Deutsche Bank a aşteptat răbdător până când agenţii de securitate l-au îndepărtat pe spectatorul zgomotos, după care şi-a continuat neperturbat speech-ul.
Ackermann a făcut o scurtă pauză înainte de a sublinia achiziţiile importante care au ajutat banca să obţină profituri apropiate de recordul istoric în primul trimestru şi a declarat cu emfază că se va lupta cu mormanul de procese intentate recent împotriva instituţiei de credit, o mare parte dintre ele legate de rolul Deutsche Bank în timpul crizei financiare.
"Atunci când credem că suntem atacaţi în mod injust, ne vom apăra viguros. Permiteţi-mi totuşi să adaug ceva: într-o organizaţie de peste 100.000 de oameni, în peste 70 de ţări din întreaga lume, încălcarea unor principii nu poate fi eliminată odată pentru totdeauna", a arătat Ackermann.
O acţionară participantă la eveniment nu s-a arătat impresionată de discursul şefului Detusche Bank, criticând decizia băncii de a finanţa Tokyo Electric Power Co, operatorul centralei nuclear-electrice de la Fukushima.
Un politician de stânga din landul Hessen a cerut "un mai bun control asupra băncilor, pentru a obţine o nouă cultură financiară globală mai puţin focalizată pe profituri şi pe finanţarea armelor şi războaielor".
Problemele juridice ale băncii nu sunt deloc neglijabile. Recent, s-a aflat că procurorul general din New York a cerut informaţii de la Deutsche Bank, JP Morgan Chase, UBS şi alte bănci în cadrul unei investigaţii privind operaţiunile pe piaţa creditelor ipotecare.
Guvernul Statelor Unite a dat în judecată Deutsche Bank pentru peste un miliard de dolari, acuzând instituţia de fraudă pentru că a minţit în repetate rânduri pentru a obţine garanţii federale pe ipotecile emise. Compania germană a respins acuzaţiile.
Între timp, preşedintele consiliului de supraveghere al băncii, Clemens Boersig, nu a dat vreun indiciu legat de procesul de desemnare a unui succesor pentru Ackermann, al cărui mandat va expira în 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO