Acţionarii combinatului chimic Oltchim au ales un nou Consiliu de Administraţie

Acţionarii combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea au ales un nou Consiliu de Administraţie, confirmându-l în poziţia de preşedinte pe Constantin Roibu, care a păstrat şi funcţia de director general al companiei.

Urmărește
24 afișări

Noul Consiliu, din care fac parte Constantin Roibu, Constantin Nedelcu, Grigore Crăciunescu, Călin Constantin Istrătoiu şi Zaremba Wojciech, a fost ales prin metoda votului cumulativ în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 30 martie, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii au resprins prin majoritate de voturi propunerea de revocarea a lui Constantin Roibu din funcţia de director general al companiei, punct inclus pe ordinea de zi de către acţionarul minoritar, firma PCC SE.

Totodată, acţionarii au respins şi propunerea de implementare a sistemului dualist de administrare, se mai arată în comunicat.

De asemenea, acţionarii au împuternicit conducerea executivă şi Consiliul de Administraţie să acţioneze pentru a contracara acuzaţiile aduse de acţionarul minoritar PCC SE, care aduc atingere intereselor economice şi de piaţă ale companiei. În adunarea generală s-a aprobat şi declanşarea acţiunii în răspundere împotriva administratorului Waldemar Preussner.

"S-a constatat că acţionarul PCC SE şi reprezentanţii acestuia, prin acţiunile întreprinse împotriva intereselor Oltchim, constând în declaraţii defăimatoare şi nereale, făcute în media din România şi din străinătate, precum şi prin opoziţia prin orice mijloace la orice măsuri de redresare ale societăţii şi blocarea majorării capitalului social, au creat societăţii prejudicii majore, determinate de îngreunarea posibilităţilor de finanţare şi a raporturilor comerciale cu furnizorii şi clienţii", se arată în comunicat.

PCC, cel mai important acţionar minoritar al Oltchim Râmnicu Vâlcea, se opune propunerii de conversie a unor datorii ale combinatului chimic în acţiuni, precum şi planurilor de acordare a unui ajutor de stat şi intenţionează să prezinte autorităţilor propriul plan de restructurare. Pe de altă parte, Oltchim cere acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, să aprobe transfomarea unor datorii către stat în acţiuni, şi acordarea de ajutor de stat pentru contractarea unor credite de 620 milioane de euro.

Combinatul chimic a înregistrat anul trecut afaceri în creştere cu 11,3%, la 1,94 miliarde lei, însă a raportat pierderi de 225,64 milioane lei, de peste două ori mai mari faţă de 2007.

Activitatea Oltchim a fost afectată puternic anul trecut de criza financiară, cele mai severe efecte fiind scăderea puternică a preţurilor medii de vânzare la export ale principalelor produse (cu până la 32% în cazul PVC), lipsa de lichidităţi a clienţilor de pe piaţa internă, creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi volatilitatea cursului de schimb leu/euro, semnalată în ultima parte a anului.

Combinatul chimic este controlat de statul român, prin Ministerul Economiei, care deţine 53,26% din acţiuni, iar PCC, firmă înregistrată în Germania de investitori polonezi, are o participaţie de 12,89%.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile Oltchim au închis şedinţa de vineri în creştere cu 1,19%, la 0,17 lei, cotaţie la care capitalizarea combinatului este de 58,3 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici