- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.11.2013, 19:18)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat de principiu prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri în AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Urmărește
278 afișări
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat de principiu prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Pe ordinea de zi a AGA au fost două propuneri în ceea ce priveşte mandatul Templeton, prelungirea pe o perioadă de patru ani şi, respectiv, de doi ani.
Elliott Associates a prezentat şi două criterii de performanţă pentru Franklin Templeton, a căror neîndeplinire ar putea duce la încheierea anticipată a mandatului.
"Vrem să facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) înainte de septembrie 2015, sper să întrunească aceaste criterii de performanţă şi vom fi foarte mulţumiţi, preţul acţiunilor va fi mai sus (...) Dacă nu o fac, ne pot explica ce s-a întamplat, dacă au fost factori externi sau o lipsă de performanţă din partea lor, şi vom decide. Ne întâlnim şi votăm în 2015. Este cea mai bună metodă de a motiva şi stimula Franklin Templeton. Ştim că munca lor este dificilă, îi putem ajuta în multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, îi asistăm în 23 de procese în care am intervenit ca vocea unui acţionar. Dar ne aşteptăm la performanţe de la ei şi nu vrem să le dăm un mandat de patru ani fără condiţii", a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
El a amintit că a fost o perioadă când preţul acţiunilor era în scădere şi discount-ul faţă de activul net era în creştere, din mai multe motive, unele fiind independente de măsurile adoptate de administrator.
"Multe s-au întamplat din cauza unor factori în afara controlului Templeton, procesele, întârzierea programului de răscumpărare, au avut o perioadă dificilă cu reglementatorul. Ştim că lucrurile nu sunt uşoare, un portofoliu unde ai particiaţii minoritare în companii de stat. Totuşi, credem că sunt lucruri care se pot face pentru a reduce discount-ul mai repede decât s-a întamplat până în acest an. Suntem încurajaţi de ceea ce au făcut Greg (managerul FP, Greg Konieczny, n.r.) şi echipa în ulimele luni, credem că a fost măsurat ca un succes mare, şi asta s-a vâzut în preţul acţiunilor. Suntem încântati de ce aţi făcut în ultimele luni (vorbind către reprezentanţii Templeton, n.r). Hai să mai facem la fel şi să vedem unde suntem peste doi ani. Dar nu poţi avea patru ani, pentru că nu vrem să ne întoarcem în perioada de scădere" a mai spus Gunn.
Decizia fost adoptată cu 72% din voturile exprimate.
"Acum noul contract de administrare urmează să fie negociat între noi şi Comitetul Reprezentanţilor. La AGA de anul viitor acesta va trebui aprobat cu toate detaliile, comisioane, criterii de performanţă (...) Toţi acţionarii care au vorbit şi-au exprimat susţinerea. Bineînţeles că totdeauna există o diferenţă de opinii, dacă e mai bine un mandat mai scurt sau mai lung, dar adevărul este că nu au fost idei că «Nu vă vrem aici», a fost invers, o susţinere foarte puternică", a declarat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, într-o conferinţă de presă după AGA.
Elliott a propus introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton să îl încaseze din banii distribuţi acţionarilor, prin răscumpărări de acţiuni, reducerea capitalului social şi virarea sumelor respective către acţionari.
Elliott vrea ca discountul între preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune să fie de cel mult 15% în maxim două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.
"VUAN (valoarea unitară a activului net – n.r.) ajustată va fi calculată ca: VAN calculată conform prevederilor legale în vigoare plus orice restituiri către acţionari în urma reducerilor capitalului social în perioada 11 octombrie 2013 – 30 iunie 2015 plus orice onorariu variabil plătit lui Franklin Templeton (…) toate împărţite la numărul de acţiuni plătite la data de 30 iunie 2015 minus numărul de acţiuni răscumpărate (şi neanulate) de societate", a propus Elliott.
În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate la o diferenţă de aproximativ 30% faţă de activul net pe acţiune.
Astfel, administratorul ar trebui să vândă din participaţii pentru a susţine programe de răscumpărare de acţiuni pentru a reduce diferenţa dintre preţul acţiunilor în piaţă şi activul net, precum şi pentru distribuirea banilor către acţionari.
Vânzarea de active şi distribuirea banilor către acţionari a mai fost solicitată de Elliott şi în aprilie 2012, însă decizia nu a fost avizată de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale cărei atribuţii au fost preluate în acest an de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Până cel târziu în 15 iulie 2015, Franklin Templeton trebuie să prezinte rezultatele activităţii sale, iar dacă criteriile de performanţă nu au fost atinse, trebuie convocată o AGA în luna septembrie 2015 pentru revocarea anticipată a mandatului, potrivit propunerii Elliott.
Mandatul Franklin Templeton va fi considerat respins şi Comitetul Reprezentanţilor va începe selecţia unui nou administrator dacă Franklin Templeton nu acceptă aceste criterii de performanţă şi nu ajunge la un acord cu comitetul înaintea convocării viitoarei AGA anuale, sau următoarea AGA anuală respinge ori nu aprobă modificările contractului de administrare, sau contractul nu este încheiat până la data de 15 iulie 2014.
Franklin Templeton a recomandat acţionarilor să nu voteze propunerea Elliott şi a explicat că îndeplinirea acestor obiective nu ţine doar de administrator, ci depinde în mare măsură de factori externi.
Acţionarii au decis tot vineri, într-o AGA extraordinară, modificarea statutului Fondului Proprietatea prin scurtarea mandatului administratorului, de la patru ani, în prezent, la doi ani.
Comitetul Reprezentanţilor a recomandat acţionarilor Fondului Proprietatea să prelungească mandatul Franklin Templeton, fără să precizeze şi o perioadă de timp.
Totodată, reprezentanţii Franklin Templeton au menţionat că administratorul vrea să îşi continue mandatul, considerând că "deţine experienţa şi aptitudinile câştigate deja în ultimii trei ani în vederea promovării în continuare a intereselor tuturor acţionarilor Fondului.
În cadrul AGA, acţionarii au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul viitor. Fondul a bugetat pentru 2014 un profit net de 556 milioane de lei, cu 10,7% peste câştigul estimat pentru acest an, care a fost revizuit în scădere, la 502,25 milioane lei.
Fondul a bugetat venituri totale de 631,91 milioane lei pentru anul viitor, cu 6,1% mai reduse faţă de cele estimate pentru acest an.
Veniturile din dividende ar urma să însumeze 619,91 milioane lei, similare celor înregistrate pentru 2013, însă veniturile din dobânzi sunt prevăzute la 12,14 milioane lei, de 2,9 ori mai mici faţă de cele bugetate pentru acest an, de 36,03 milioane lei.
Totodată, bugetul prevede pentru anul viitor cheltuieli din activitatea curentă de 75,89 milioane lei, de 2,2 ori mai reduse faţă de cele estimate pentru acest an, de 170,78 milioane lei. O pondere importantă din cheltuielile din acest an este reprezentată de pierderi din vânzarea participaţiilor, în sumă de 71,1 milioane lei.
Reprezentanţii Franklin Templeton au menţionat că valoarea acţiunilor FP a ajuns aproape 1 leu, dacă sunt luate în calcul preţul de la bursă şi dividendele acordate de FP de când Franklin Templeton a preluat administrarea Fondului.
"Când am început să administrăm Fondul, îmi amintesc că mulţi oameni erau supăraţi că au primit acţiunile, care statul spunea că valorează 1 leu, dar au vrut să le vândă şi erau 0,2 lei sau 0,3 lei. Munca noastră este să reducem această diferenţă şi să aducem preţul la 1 leu şi cred că începem să avem succes, nu numai cu preţul, ci şi cu dividendele pe care le plătim (...) Din păcate, când a fost listat (FP - n.r.) mulţi acţionari au vândut şi atunci preţul era foarte scăzut. Îmi pare rău de acei oameni, pentru că dacă îşi păstrau acţiunile, ar fi valorat mai mult azi (...) Acum încercăm să reducem acest discount (între preţul din prezent al acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune, de aproximativ 30% - n.r.) şi să aducem mai mult Fondul în atenţia publicului (...) Dacă adunăm dividendele plătite până acum, valoarea ajunge la 1 leu (...) Vestea rea este că mulţi acţionari persoane fizice au vândut, şi îmi pare foarte rău pentru asta, pentru că dacă aşteptau aveau o valoare mai mare, şi investitorii străini deştepţi au venit şi au cumpărat, ceea ce este bine pe de o parte, pentru că împinge preţul în sus, însă este rău în altă privinţă pentru că românii nu beneficiază", le-a spus acţionarilor în AGA Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.
El a menţionat că este supărat că fondurile Franklin Templeton nu au voie să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea, întrucât avocaţii lor nu le permit astfel de tranzacţii, pentru a fi evitat conflictul de interese.
De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 43% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni.
La finalul lunii octombrie, investitorii instituţionali străini deţineau 57,57% din toate acţiunile FP, iar acţionarii persoane fizice române aveau 21,45% din titluri.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe