- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţionarii Petrom care s-au înscris pentru oferta de răscumpărare au renunţat la această operaţiune
Acţionarii OMV Petrom (SNP) care au depus cereri de retragere din acţionariatul companiei, prin programul de răscumpărare a titlurilor investitorilor care s-au opus operaţiunii de separare a activităţii de marketing, au renunţat la operaţiune, întrucât preţul oferit era sub cotaţia bursieră.
Astfel, 23 din cei 28 de acţionari care au anunţat că vor să iasă din acţionariatul OMV Petrom, prin planul de răscumpărare, au revocat cererea, iar ceilalţi cinci şi-au lichidat participaţii până la data indisponibilizării, 14 martie, potrivit unui comunicat al companiei petroliere transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În consecinţă, compania nu are de răscumpărat nicio acţiune.
OMV Petrom a anunţat, la 24 februarie, un preţ brut de răscumpărare de 0,352 lei pe acţiune, sub preţul pieţei. Titlurile companiei au închis sesiunea bursieră de marţi la un preţ de 0,383 lei. OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 21,69 miliarde lei.
Preţul brut pentru acţiunile OMV Petrom a fost stabilit de un expert autorizat independent, respectiv compania de audit PricewaterhouseCoopers Management Consultants.
AIPC a solicitat CNVM şi BVB să oblige OMV Petrom să publice raportul de evaluare prin care s-a stabilit preţul de retragere, deoarece vrea să afle factorii luaţi în calcul la realizarea evaluării. Totodată, Asociaţia investitorilor a propus ca acelaşi raport de analiză al PwC să fie utilizat şi la oferta secundară prin care statul vrea să vândă 9,84% din titlurile OMV Petrom.
Investitorii care au votat în AGA din august împotriva operaţiunii de desprindere a activităţii de marketing şi transferul unei părţi din patrimoniul companiei către OMV Petrom Marketing au putut depune, până la 3 septembrie, cererile de retragere din acţionariat.
Lista acţionarilor cuprinde atât persoane fizice cât şi companii, printre care SIF Muntenia şi SSIF Broker. Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, a declarat la data publicării preţului de răscumpărare că firma pe care o conduce a vândut deja acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, anticipând un preţ mai redus din evaluare decât cel de la bursă.
OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,1% din capital.
Ministerul Economiei va vinde pe bursă 9,84% din capitalul companiei şi aşteaptă, miercuri, ofertele din partea societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a băncilor interesate să intermedieze oferta publică secundară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:17
-
ieri, 22:59