- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţionarii privaţi pot subscrie la majorarea de capital cu 12% pe care o va derula Transelectrica
Acţionarii privaţi al Transelectrica vor putea subscrie la majorarea de capital care va fi derulată pentru vânzarea unui pachet de 12% din acţiuni pe bursă până la finalul anului, iar statul va renunţa la dreptul de preferinţă, potrivit unui proiect de HG întocmit de Ministerul Economiei.
Transelectrica ar urma să îşi majoreze capitalul social în acest an cu minim 12% prin emiterea de noi acţiuni în paralel cu oferta prin care statul va ceda pe bursă un pachet de 15% din titlurile companiei. La finalul celor două oferte participaţia statului va fi de 52,4%, faţă de 73,69% cât este în prezent.
"Noul proiect de scrisoare de intenţie aferentă Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Interanţional prevede în legatură cu Transelectrica atât vânzare de acţiuni de 15% prin ofertă publică de vânzare, cât şi majorare de capital social prin ofertă publică primară, termenul prevăzut pentru finalizarea acestor acţiuni fiind sfârşitul anului 2011, fapt care conduce la necesitatea derulării în paralel a celor două procese pentru încadrarea în temenul de finalizare prevăzut", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.
Ambele oferte de vânzare vor fi asistate de acelaşi intermediar.
După decizia AGA de majorare a capitalului cu 12%, Ministerul Economiei va renunţa la dreptul de preferinţă privind subscrierea acţiunilor nou-emise.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a transmis, luni dimineaţă, un comunicat prin care solicita clarificări cu privire la intenţia Transelectrica de a vinde pe bursă acţiuni rezultate dintr-o majorare de capital. Reprezentanţii investitorilor au atras, totodată, atenţia că Transelectrica trebuie să emită titluri suplimentare care să fie acordate actualilor acţionari pentru a-şi păstra participaţiile.
Preţul la care vor fi vândute acţiunile va fi stabilit prin hotărâre de guvern, ulterior, selectării intermediarului, la fel ca în cazul operaţiunii de la OMV Petrom (SNP).
Directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, a declarat miercurea trecută că prin vânzarea a 15% din acţiuni s-ar putea obţine suma de 80 milioane euro.
Transelectrica a propus de anul trecut ministerului să aprobe o majorare de capital prin care compania să atragă fonduri necesare susţinerii investiţiilor.
Totodată, intenţia Transelectrica de a vinde un pachet suplimentar de 12% din acţiuni a mai fost anunţată în luna martie de directorul general adjunct al Transelectrica, Răzvan Purdilă. El spunea atunci că în urma majorării capitalului statul va ramâne acţionar majoritar.
"Este necesar ca şi Transelectrica să atragă resurse financiare suplimentare necesare asigurării realizării tuturor investiţiilor planificate, prin majorarea capitalului social prin aport financiar privat, mobilizat de pe piaţa de capital, sub forma unei oferte publice primare", se arată în nota fundamentare a proiectului de HG.
Fondurile atrase prin oferta de vânzare a pachetului de 12% ar urma să fie utilizate pentru finanţarea lucărilor la LEA 400 kV Reşiţa - Pancevo (Serbia), retehnologizarea staţiei Tulcea Vest, retehnologizarea staţiei Medgidia, inclusiv racorduri şi proiecte de racordare a SEN din Republica Moldova la ENTSO-E."De asemenea, majorarea capitalului social va avea ca rezultat şi întărirea structurii financiare a companiei, respectiv consolidarea poziţiei capitalurilor proprii în raport cu capitalul împrumutat şi generarea de capacitate suplimentară de finanţare viitoare prin împrumuturi, respectiv prin menţinerea unor niveluri adecvate ale indicatorilor de structură a capitalului cu încadrarea acestora în plafoanele maximale de îndatorare convenite cu băncile finanţatoare", se spune în nota de fundamentare.
Derularea în paralel a celor două oferte de vânzare va creşte atractivitatea tranzacţiei în ansamblul acesteia pentru investitorii instituţionali, prin valoarea operaţiunii, dar şi costurile aferente realizării vor fi mai reduse deoarece vor fi realizate concomitent.
În acţionariatul Transelectrica se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu 13,49% din titluri, iar restul de 12,81% din titluri sunt în portofoliile unor investitori de la Bursă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO