Acţionarii SIF Moldova nu au putut decide vânzare acţiunilor BCR pentru că nu a fost cvorum

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) nu au avut nici vineri cvorumul necesar pentru a împuternici CA să vândă pachetul de 6% din titluri deţinut la BCR, însă au aprobat distribuirea de dividende de 46,7 milioane lei, aproape jumătate din profitul înregistrat anul trecut.

Urmărește
7 afișări

Valorificarea pachetului de la BCR a fost înscrisă pe ordinea de zi a AGEA, unde cvorumul necesar pentru a doua convocare era de 50% din drepturile de vot.

"Pentru adunarea generală extraordinară am avut cvorum de 30%. Ne aşteptam să vină mai multe fonduri, dar nu s-a întâmplat. Totuşi, este bine că am diseminat informaţia în piaţă şi că în cadrul adunării ordinare acţionarii ne-au cerut să vadă dacă ne păstrăm poziţia faţă de BCR. Nu putem să vindem tot pachetul de la BCR dacă nu am primit împuternicire de la acţionari, însă o treime tot avem dreptul, pentru că nu depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate mai puţin creanţele. Rămâne să vedem cum vom proceda, dacă vom vinde sau vom crea nişte derivate pe acţiunile BCR, mai este timp", a declarat pentru MEDIAFAX Costel Ceocea, preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova.

Adunările generale ale acţionarilor SIF Moldova au fost programate pentru joi, însă au fost amânate pentru vineri deoarece nu au întrunit cvorumul necesar la prima convocare.

Fiecare acţionar va primi câte 0,09 lei/titlu, cu 50% mai mult decât a încasat din profitul înregistrat de SIF Moldova în 2009, respectiv câte 0,06 lei pe acţiune. Astfel, societatea va acorda dividende de 46,7 milioane lei (peste 11 milioane euro), aproape jumătate din profitul înregistrat anul trecut. SIF Moldova a distribuit în 2010 numai 31% din profitul din 2009, respectiv 31,1 milioane lei.

Societatea de investiţii financiare a obţinut anul trecut un profit net de 96,3 milioane lei (22,8 milioane euro), cu 5% mai redus faţă de câştigul din anul 2009, de 101,3 milioane lei. Din profitul net de anul trecut, conducerea SIF Moldova va păstra 48,1 milioane lei pentru susţinerea unei părţi a programului de investiţii din acest an.

Acţionarii au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli, care prevede un profit net de 69,8 milioane lei, în scădere cu 27% faţă de 2010. Conducerea societăţii a propus reducerea expunerii pe sectorul bancar în favoarea plasamentelor în companii de energie şi utilităţi din România şi străinătate.

Pe ordinea de zi a AGEA, Consiliul de Administraţie al SIF a pus în discuţie vânzarea parţială sau integrală a pachetului de la BCR, dacă banca nu va fi listată în viitorul apropiat. Printre motivele pentru cedarea titlurilor s-au regăsit indicatorii financiari ai băncii, cele mai importante fiind provizioanele constituite.

De asemenea, în AGEA ar fi fost analizată propunerea de eliminarea pragului maxim de deţinere de 1% din titluri, atunci când legislaţia pieţei de capital va permite. În prezent, un investitor nu poate deţine direct sau concertat cu alte persoane mai mult de 1% din titlurile unei SIF.

Pe ordinea de zi a adunării extraordinare erau înscrise şi două propuneri de reducere a cvorumului necesar pentru întrunirea AGOA şi AGEA. Astfel, la prima convocare la AGOA prezenţa urma să fie de minim 25% din drepturile de vot, faţă de 50% plus un vot în prezent.

În cazul AGEA, cvorumul propus la prima convocare urma să fie redus tot la 25%, de la 75%, iar la a doua întrunire de la 50% la 20%.

SIF Moldova are un capital social de 51,9 milioane lei, divizat în 519 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Preţul acţiunilor SIF Moldova a crescut în şedinţa bursieră de miercuri cu 2,21%, la 1,431 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 742,8 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici