Acţionarii SIF Muntenia au aprobat distribuirea unui dividend de 0,081 lei pe acţiune

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au aprobat în AGA de joi distribuirea unui dividend brut de 0,081 lei pe acţiuni, valoare propusă de administratori în urma unor solicitări realizate de unii investitori care deţin peste 5% din capitalul SIF.

Urmărește
6 afișări

Astfel, valoarea dividendelor distribuite va fi de 65,36 milioane lei şi reprezintă 90% din profitul de anul trecut, de 72,6 milioane lei.

Iniţial, Consiliul de Administraţie al Muntenia Invest, compania care administrează activele SIF Muntenia, au propus alocarea a 40,3 milioane lei sub formă de dividende, respectiv 0,05 lei/acţiune, în creştere cu 25%, de la 0,04 lei/acţiune.

SIF Muntenia este singura SIF ale cărei active sunt administrate de o societate de administrare a investiţiilor.

Tot în AGA de joi, acţionarii au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli propus de administratori. Astfel, societatea estimează pentru acest an un profit brut de 65 milioane lei, cu 22% sub câştigul de anul trecut, şi vizează o reducere temporară pe sectorul bancar, în favoarea majorării investiţiilor în acţiunile unor companii din sectorul energetic.

În 2010, SIF Muntenia a obţinut un câştig de 83,7 milioane lei (19,9 milioane euro).

Administratorii consideră că veniturile SIF vor scădea în acest an cu 38%, la 102 milioane lei, cea mai mare parte a banilor, respectiv 70 milioane lei, urmând să fie obţinuţi din tranzacţiile pe bursă, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli propus spre analiză acţionarilor.

Pentru acest an, administratorii SIF Muntenia îşi propun să urmeze în continuare strategia din ultimii doi ani, de prudenţialitate, preferând investiţiile cu randamente medii, mai puţin riscante.

Totodată, SIF Muntenia va viza reducerea temporară a ponderii pe sectorului financiar, creşterea ponderii sectorului energetic clasic şi regenerabil.

Societatea estimează că va primi dividende de numai 8 milioane lei, sumă de aproape trei ori mai redusă decât cea de anul trecut, de 22,2 milioane lei (5,2 milioane euro).

Din plasamentele pe piaţa monetară, societatea ar putea obţine 10 milioane lei, cu 52% mai mult decât anul trecut, când a încasat 6,3 milioane lei.

La fel ca în ultimii doi ani, societatea va înregistra provizioanele direct în contul de profit şi pierdere, fără să aplice derogarea permisă de CNVM în 2009, de a înregistra provizioanele în capitalurile proprii.

Administratorii SIF Muntenia nu au programat pentru acest an provizioane nici pe partea de venituri, dar nici la cheltuieli.

Cheltuielile estimate pentru acest an ar urma să scadă cu 54%, la 37 milioane lei. Anul trecut, cheltuielile au cumulat 80,2 milioane lei (19 milioane euro), mai mult de jumătate reprezentând costurile cu provizioanele.

Totodată, societatea ar urma să înregistreze pierderi de 12 milioane lei din insolvenţa unor firme din portofoliu, sumă de patru ori mai mare decât cea de anul trecut, de 3 milioane lei (725.000 de euro).

Acţiunile SIF Muntenia au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 0,24%, la 0,85 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 685,98 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici