Acţiunile Alpha Bank şi EFG Eurobank au crescut cu 30% în urma anunţului privind fuziunea

Acţiunile Alpha Bank şi EFG Eurobank au crescut luni cu circa 30% în urma anunţului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% şi se îndreaptă spre cea mai rapidă creştere din peste 20 de ani, transmite Bloomberg.

Urmărește
321 afișări
Imaginea articolului Acţiunile Alpha Bank şi EFG Eurobank au crescut cu 30% în urma anunţului privind fuziunea

Acţiunile Alpha Bank şi EFG Eurobank au crescut cu 30% în urma anunţului privind fuziunea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Titlurile National Bank of Greece, cea mai mare bancă elenă, au avansat cu până la 30%, iar cele ale Piraeus Bank cu până la 29%. Ambele bănci sunt prezente şi în România.

Indicele ASE General al bursei din Atena era la ora 12:30 GMT în creştere cu 15,96%, la 1.020,52 puncte, depăşind astfel pragul de 1.000 de puncte, după ce în august a atins cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.

"Fuziunea anunţată este o opţiune bună pentru lansarea consolidării sectorului bancar elen", a declarat Alex Koagne, analist la banca Natixis în Paris, citat de AFP.

Oficiali ai Uniunii Europene şi din Grecia, între care şeful băncii centrale elene, George Provopoulos, au făcut presiuni asupra băncilor din această ţară pentru formarea unor grupuri mai puternice, care să supravieţuiască crizei care le-a afectat capitalul, odată cu deprecierea obligaţiunilor de stat şi reducerea depozitelor.

"O fuziune între oricare dintre băncile elene importante va fi salutată de piaţă, autorităţile de reglementare şi autorităţile decidente', a declarat Alexander Kyrtsis, analist la UBS în Londra.

Acţiunile băncilor elene au scăzut puternic săptămâna trecută, în condiţiile în care ţara se confruntă cu al treilea an de recesiune, iar guvernul negociază aplicarea celui de-al doilea plan de salvare, care implică pierderi pentru deţinătorii de obligaţiuni suverane.

Titlurile Alpha Bank au scăzut atunci cu 26%, iar EFG Eurobank cu 22%.

Alpha Bank şi Eurobank au încheiat săptămâna trecută cu o capitalizare de piaţă cumulată de numai 2 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg, în scădere de la circa 23 miliarde de euro la sfârşitul lui 2007.

Consiliile de administraţie ale EFG Eurobank şi Alpha Bank au aprobat luni fuziunea celor două bănci, care vor forma cea mai mare instituţie de credit Grecia şi din Europa de Sud-Est, actualii acţionari ai Alpha Bank urmând să deţină 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.

Subsidiarele din România ale celor două bănci elene, Alpha Bank România şi Bancpost, ocupă locurile 8, respectiv 9 în sistemul bancar românesc, după active. Alpha Bank are active de 17 miliarde lei, iar Bancpost, controlată de Eurobank, de 13 miliarde lei.

Viitoarea entitate va deveni al treilea grup bancar din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici