Acţiunile băncilor din Grecia au scăzut puternic după decizia BCE de a limita împrumuturile

Bursele europene şi-au adâncit pierderile înregistrate în debutul tranzacţiilor de joi, iar piaţa din Atena a coborât cu până la 9%, în contextul în care acţiunile principalelor bănci au intrat în picaj după ce BCE a restricţionat împrumuturile acordate Greciei.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Acţiunile băncilor din Grecia au scăzut puternic după decizia BCE de a limita împrumuturile

Acţiunile băncilor din Grecia au scăzut puternic după decizia BCE de a limita împrumuturile (Imagine; Shutterstock)

În jurul orei 13:40, indicele ASE de la Atena era în coborâre cu 5,91%, după ce a pierdut până la 9% în prima parte a şedinţei. Decizia Băncii Centrale Europene de a nu mai permite băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE pune presiune pe vânzare, investitorii fiind îngrijoraţi cu privire la situaţia Greciei, care ar putea intra în default dacă nu ajunge la un acord cu creditorii externi pentru plata datoriilor, transmite MarketWatch.

Acţiunile Piraeus Bank sunt în scădere cu 14,83%, titlurile Attica Bank cu 14,29%, în timp ce National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Alpha Bank au coborât cu 10,8%, 12,1% şi, respectiv, 8,64%.

Costul la care Grecia se poate împrumuta pe pieţele externe a crescut semnificativ joi. Randamentul obligaţiunilor pe doi ani a urcat dimineaţă cu peste două puncte procentuale, la 18,2%, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile pe 5 şi 10 ani, au crescut cu 1,42 puncte şi 0,86 puncte, la 14,137%, respectiv 10,542%.

În restul Europei, indicele CAC 40 (Paris) este în coborâre cu 0,68%, FTSE 100 (Londra) cu 0,45%, iar DAX 30 (Frankfurt) cu 0,47%.

Indicele Stoxx Europe 600 este în scădere cu 0,48%, influenţat de evoluţia negativă din sectorul bancar. Pe lângă declinul substanţial înregistrat de băncile din Grecia, acţiunile BNP Paribas au pierdut 4,54% din valoare, Banco Popular Espanol este în scădere cu 2,9%, iar Banco Santander cu 2,28%.

Moneda unică europeană, care a scăzut în prima parte a şedinţei aproape de minimul ultimelor 11 luni faţă de dolar, a recuperat pierderea şi se tranzacţionează la 1,1423 unităţi pentru un dolar, în urcare cu 0,77% faţă de închiderea de miercuri.

Comisia Europeană a revizuit joi în creştere prognoza privind economia din zona euro, dar a avertizat asupra posibilelor efecte negative ale unei noi crize în Grecia.

Economia din zona euro va creşte în acest an cu 1,3%, pe fondul scăderii preţului petrolului şi deprecierii euro, potrivit estimărilor Comisiei. Anterior, CE anticipa un avans economic de 1,1% în regiune.

PIB-ul Greciei este estimat să crească cu 2,5% în acest an, faţă de o prognoză de 2,9% anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici