- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut în cel mai alert ritm de la listare, respectiv cu 4,8%
Bursa a crescut marţi cu 0,6%, ascensiunea fiind amplificată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat în cel mai accelerat ritm de la listare, respectiv cu 4,8%, şi, totodată, au asigurat aproape două treimi din lichiditate.
Încă de la începutul zilei, atenţia investitorilor a fost focalizată pe acţiunile Fondului Proprietatea, preţul acestor titluri reuşind să se menţină linia ascendentă începută în şedinţa de vineri şi să se plaseze, astfel, peste nivelul de rezistenţă din ultima perioadă, de 0,51 lei. Aceste titluri au avut un efect vizibil şi asupra indicilor în care sunt cuprinse.
Astfel, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, a avansat cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a crescut cu 2,29%.
Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,53%.
Pe de altă parte, corecţiile acţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) şi Oil Terminal (OIL) au influenţat vizibil linia indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele a înregistrat un recul de 1,75%.
La finalul zilei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,5345 lei, preţ cu 4,8% peste nivelul de vineri. Aceste titlurile au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 34,4 milioane lei şi au asigurat 64% din rulajul bursei, de 57,5 milioane lei.
"Faptul că zona de acumulare dintre 0,48 şi 0,51 lei a fost străpunsă, iar preţul a reuşit să continue creşterea pe un volum tranzacţionat destul de important poate fi un semnal foarte bun pentru evoluţia viitoare a preţului acţiunilor, posibil chiar un semnal premergător al unui trend ascendent în condiţiile în care marţi preţul a avut cea mai mare creştere procentuală de când titlurile se tranzacţionează la BVB. Piaţa este volatilă, dar cred că este posibil să vedem şi în zilele următoare o continuare a acestei aprecieri urmând ca la nivelul de 0,55 lei să vedem o posibilă zonă de rezistenţă", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
El crede că dacă acţiunile Fondului Proprietatea vor continua să crească, traiectoria ar putea fi urmată şi de alte titluri, precum SIF-urile.
"Ceea ce a atras atenţia au fost titlurile SIF Transilvania, care s-au tranzacţionat pe un volum importantat, situaţia putând fi pusă, probabil, pe seama aşteptărilor investitorilor cu privire la o decizie de joi a Curţii Constituţionale pe tema pragului de deţinere. Acest eveniment (decizia Curţii Constituţionale -n.r.) va atrage cu siguranţă atenţia investitorilor şi în perioada următoare şi cred că va provoca o volatilitate ridicată în piaţă. Oricum investitorii s-au obişnuit deja cu acestă volatilitate mărită a preţurilor, dacă ne uităm la evoluţiile din ultimele zile ale titlurilor Oltchim, Rompetrol Rafinare, Oil Terminal sau Rompetrol Well Services", a mai spus Mureşian.
Brokerul consideră că volatilitatea ridicată pe unele acţiuni arată "nervozitatea" investitorilor, care încep să îşi piardă răbdarea şi încearcă să obţină randamente superioare din investiţiile în acţiuni influenţate mai degrabă efecte externe decât de activitatea economică a companiilor respective.
"Bineînţeles că aceste investiţii au un grad ridicat de risc, iar multe din aceste acţiuni se confrunta acum cu o lipsă totală de cumpărători după ce zilele anterioare nu mai aveau ordine de vânzare", a adăugat Mureşian.
Lichiditatea bursei, de 57,5 milioane lei (13,7 milioane euro), a fost cu 69% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor de vineri, de 34 milioane lei (8,2 milioane euro). Un rulaj mai mare decât cel de marţi a fost consemnat la 1 iunie, când tranzacţiile au totalizat 140 milioane lei (33,9 milioane euro).
"Pe perioada verii cred că piaţa va avea o evoluţie asemănătoare celei de marţi, caracterizată de o volatilitate mărită a unor titluri tranzacţionate, cu atenţia investitorilor focusată doar pe câteva acţiuni. Este posibil să asistăm şi la unele şedinţe cu o lichiditate totală foarte redusă a pieţei", a mai spus Mureşian.
Acţiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu 2,8% chiar în primele minute, recuperând o parte din corecţia de peste 15% din precedentele două şedinţe. Aceste titluri au urcat puternic săptămâna trecută, depăşind preţul care ar putea fi propus la delistare, de 0,0751 lei, însă de joi au început să coboare într-un ritm accelerat.
După primele minute ale şedinţei de marţi, acţiunile Rompetrol Rafinare au revenit pe scădere de aproape 15%. Ultimele operaţiuni au fost realizate la 0,0614 lei, preţ cu 13,52% sub nivelul de vineri. Investitorii au transferat cumulat titluri Rompetrol Rafinare de 283.000 de lei.
O corecţie dură a fost înregistrată şi de acţiunile Oil Terminal, care şi ele au urcat puternic săptămâna trecută, după care au căzut. La finalul sesiunii de marţi, titlurile Oil Terminal erau tranzacţionate la 0,2848 lei, preţ cu 15% sub ultima cotaţie de vineri, şi aveau un rulaj de 576.000 de lei.
Titlurile Oltchim (OLT) au urcat semnificativ şi marţi, cu 12,1%, la 2,048 lei, ajungând aproape la cotaţia maximă istorică înregistrată pe bursă. Operaţiunile cu acţiuni Oltchim au cumulat 1,3 milioane lei. Preţul maxim istoric a fost înregistrat de titlurile combinatului chimic la mijlocul şedinţei bursiere de joi, când erau cotate la 2,325 lei.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 0,5%. Bursele din Cehia şi Slovenia consemnau corecţii de 0,1% şi, respectiv, de 0,7%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO