- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiunile FP au revenit uşor după opt zile de scădere şi titlurile Oltchim au mai urcat cu 15%
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) avansat joi cu 1,13% după opt şedinţe consecutive de scădere, într-o piaţă în creştere cu 0,43% şi unde titlurile Oltchim (OLT) au mai câştigat 15%, menţinându-se pe linia puternic ascendentă din precedentele zece sesiuni.
În precedentele opt sesiuni titlurile FP au scăzut cu peste 9%, atingând miercuri cel mai redus preţ de la listare, de 0,48 lei, în condiţiile în care investitorii au reacţionat vizibil la corecţiile de pe bursele externe şi la informaţiile cu privire la reluarea conversiilor titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.
Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că era de aşteptat ca acţiunile Fondului să revină uşor, după ce miercuri au atins preţul minim de la listare.
Totodată, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, consideră că până când nu se va diminua presiunea vânzărilor realizate de persoanele despăgubite în acţiuni FP aceste titluri nu vor înregistra o revenire definitivă. El anticipează că până atunci, acţiunile Fondului se vor menţine pe linia descendentă şi vor mai consemna unele perioade scurte în care preţul se va stabiliza pentru scurt timp la un anumit nivel.
Deşi derapajul acţiunilor FP s-a oprit joi, în primele două ore cele mai multe tranzacţii au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de miercuri. După ora 12:00, acţiunile au început să crească mai vizibil, cu peste 1%, susţinute de ordinele de cumpărare care au depăşit volumul de titluri scoase la vânzare.
Transferurile cu titluri Fondul Proprietatea au însumat 27,2 milioane lei, sumă din care 4,8 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,07% din acţiunile FP. Titlurile Fondului au asigurat, astfel, 75% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 43,3 milioane lei.
Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile FP din piaţa principală a fost realizată la 0,4905 lei, preţ în creştere cu 1,13%, iar deal-ul a fost încheiat la 0,48 lei, preţ cu 1,03% sub ultima cotaţie de miercuri şi, totodată, egal cu nivelul minim atins de aceste acţiuni pe bursă.
La preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri au fost tranzacţionate şi majoritatea acţiunilor de la BVB, însă volumele au fost reduse.
Astfel, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate au dus indicele BET cu 0,37% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au avansat în medie cu 0,94%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere cu 1,93%.
Revenirea pieţei a fost reflectată şi în linia indicelui extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP. Astfel, indicele a avansat cu 0,96%.
"După ce ai şapte din opt zile cu scăderi este normal să apară o descătuşare şi o efervescenţă la cumpărare, care pentru unele acţiuni se va dovedi a fi nesustenabil, având în vedere volumele reduse de tranzacţionare. Rămâne de văzut dacă piaţa va avea forţa necesară să se menţină la nivelurile actuale, încercând chiar noi aprecieri ale cotaţiilor. În continuare, cred că planează riscul ca minimele din ultimele zile să fie re-atinse în perioadă următoare şi este posibil să vedem şi preţuri mai mici", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.
Titlurile Oltchim au urcat cu încă 15% şi au ajuns la preţul de 1,059 lei.
În ultimele 11 şedinţe acţiunile Oltchim au crescut de 2,2 ori, investitorii reacţionând la achiziţiile realizate în ultimele zile de principalii doi acţionari minoritari ai combinatului chimic, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures şi compania germană PCC. Compania germană a cumpărat miercuri 1,9% din acţiunile Oltchim, majorându-şi participaţia la 15,7%.
"Acţiunile Oltchim sunt incontestabil vedeta ultimelor şedinţe. Dacă după acest raliu nu vom avea la final un schimb de pachet semnificativ atunci este clar un raliu dictat de speculatori în mod covârşitor. Totuşi, dacă va exista un schimb de pachete semnificative se va vedea clar că piaţa a fost «ajutată» să ajungă acolo pentru a se putea încheia deal-ul. Concluzia este că după încheierea acestui maraton vom avea şi speculatori captivi pe aceste acţiuni pe măsură ce interesul va scădea şi vom avea de-a face şi cu deprecieri semnificative", a spus brokerul de la Prime Transaction.
Tranzacţiile de joi cu titlurile Oltchim au cumulat 2,3 milioane lei.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 43,3 milioane lei (10,5 milioane euro), sumă cu 15% mai redusă decât rulajul din ziua anterioară, de 51 milioane lei (12,3 milioane euro).
Bărbulescu consideră că cele mai multe tranzacţii sunt realizate de investitorii pe termen scurt, care speculează diferite evenimente pentru a obţine profit, şi din această cauză rulajul bursei este concentrat doar pe câteva acţiuni.
"Piaţa în ansamblu duce lipsă de un catalizator care să o pună în mişcare, acele ştiri care să ducă la o antrenare mai mare a jucătorilor. Investitorii mari par a fi interesaţi pentru moment doar de pachete mari şi dacă piaţa le oferă oportunitatea de a achiziţiona la preţuri avantajoase cu atât mai bine pentru ei", a conchis el.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene aveau o evoluţie incertă. Piaţa din Frankfurt era în scădere cu 0,6%, bursa de la Paris era în stagnare, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,4%. Bursele din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40