Acţiunile FP au scăzut pentru a doua zi consecutiv şi s-au apropiat de preţul minim de la listare

Bursa a scăzut marţi cu 0,9%, într-o piaţă apatică şi unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat corecţii pentru a doua zi consecutiv, coborând cu 1,04%, şi s-au apropiat de cotaţia minimă înregistrată de la listarea la BVB.

Urmărește
11 afișări

Preţul minim înregistrat de titlurile Fondului la bursă a fost de 0,499 lei şi a fost atins joi, în ziua ex-dividend, însă doar în cadrul unor tranzacţii foarte reduse. Spre finalul şedinţei de joi acţiunile FP au recuperat o parte din corecţie şi au închis la o cotaţie de 0,525 lei.

La finalul şedinţei de marţi, acţiunile Fondului erau cotate la 0,525 lei, preţ în scădere cu 1,04%. Aceste titluri au continuat să se claseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 5,9 milioane lei.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că mulţi investitori aşteaptă să vadă impactul asupra preţului pe care îl va avea reluarea efectivă a procesului de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.

"Aceste acţiuni au surprins piaţa joi, prin scăderea sub 0,5 lei, un nivel de suport bine conturat în psihologia pieţei. De aici rezultă şi reacţia multora de a aştepta să vadă noi evoluţii după ce se va relua efectiv procesul de conversie şi actiunile vor intra în posesia deţinătorilor lor de drept", a declarat Chişu pentru MEDIAFAX.

Analiştii Erste-BCR afirmau luni că preţul acţiunilor FP aproape că nu reflectă valoarea participaţiilor Fondului la companiile nelistate. Calculând numai banii din depozitele bancare ale FP, participaţia de la Petrom şi de la celelalte companii listate din portofoliu reiese o valoare de 0,48 lei/acţiune FP.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţii uşoare încă din primele minute ale şedinţei de marţi, în condiţiile în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare şi ordinele de tranzacţionare introduse în piaţă au fost pentru volume reduse.

Ultimele operaţiuni de marţi cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,68%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,68% sub nivelul de luni.

Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea. Astfel, indicele BET-FI a scăzut cu 0,49%.

La închiderea şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era în coborâre cu 0,54%.

Chişu spune că astfel de perioade de apatie în piaţă sunt normale după trecerea datelor ex-dividend, după care cumpăratorii nu mai au dreptul să încaseze dividendele pe care companiile le vor distribui din profitul de anul trecut.

"Trecerea perioadei de dividende conduce adesea la o relaxare a interesului speculatorilor, fapt consemnat printr-o scădere a lichidităţii pietei. Pe de altă parte, luna mai este considerată o luna care istoric deschide sezonul corecţiilor, motiv pentu care există multă precauţie şi din partea investitorilor de portofoliu care preferă să adopte mai degrabă o poziţie de observare şi mai puţin implicantă", a afirmat el.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 22,9 milioane lei (5,6 milioane euro), a fost foarte apropiată de valoarea cumulată a transferurilor din ziua anterioară, de 22,8 milioane lei (5,5 milioane euro).

"În general perioada de vară este mai puţin agitată, o perioadă care nu se bucură foarte mult de interesul investitorilor. Dar un lucru este cert: dacă nu vrei apatie, atunci trebuie să creezi evenimente, să atragi prin lucruri noi, motiv pentru care orice ofertă la Transgaz, Transelectrica, Petrom, Romgaz sau altă surpriză placuta va reaprinde interesul participanţilor la piaţă", a conchis brokerul.

La ora 10:37 a fost realizat un deal cu un pachet reprezentând 22,08% din acţiunile producătorului de vase emailate VES Sighişoara (VESY), în valoare de două milioane lei. Volumul este similar participaţiei pe care firma de brokeraj GM Invest a anunţat marţi dimineaţă că o deţine la VES. Deal-ul a fost efectuat la 0,078 lei, preţ în creştere cu 13,04%.

Pe piaţa principală, cotaţia acţiunilor VES a urcat cu 14,93%, la 0,0793 lei, însă pe un rulaj de doar 91.000 de lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%, jucătorii reacţionând negativ la ştirile potrivit cărora miniştrii de Finanţe europeni au discutat pentru prima dată ideea unor negocieri cu investitorii în obligaţiuni ale statului elen pentru extinderea perioadei de rambursare a datoriilor de către Grecia.

Corecţii, de până la 1,3, erau înregistrate de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, iar piaţa din Slovenia era singura în creştere, însă cu 0,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici