Acţiunile FP şi-au temperat scăderea la 3% spre finalul şedinţei, pe o piaţă în coborâre cu 1,1%

Bursa a coborât şi miercuri, cu 1,16%, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au încheiat în scădere cu 3%, după ce în a doua parte a zilei au căzut chiar cu 4% şi au atins cel mai redus nivel de la listare, în timp ce titlurile Oltchim (OLT) au surprins din nou piaţa urcând cu 15%.

Urmărește
10 afișări

În ultimele şapte sesiuni titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu peste 9%, investitorii reacţionând vizibil la corecţiile de pe bursele externe şi la informaţiile cu privire la reluarea conversiilor titlurilor de despăgubire în acţiuni FP. Estimând că noii acţionari ai Fondului vor accepta preţuri mai mici doar pentru a face rost de bani, unii investitori au început încă din primele zile ale lunii mai să vândă la cotaţii din ce în ce mai reduse.

În şedinţa de miercuri ordinele de vânzare au împins continuu preţul acţiunilor FP, astfel că în jurul orei 14:00 cotaţia a atins cel mai redus nivel de la listare, respectiv de 0,48 lei. Preţul a fost cu 4% sub ultima cotaţie de marţi.

Ulterior, corecţia s-a temperat uşor, astfel că la închidere titlurile erau cotate la 0,485 lei, preţ în scădere cu 3%. La finalul sesiunii, volumul de acţiuni afişat la vânzare era cu puţin peste numărul de titluri pentru care erau ordine de cumpărare.

Cu acţiunile Fondului au fost realizate şi două deal-uri, în valoare cumulată de 3 milioane lei.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, crede că unii investitori au început în ultimele zile să îşi reducă expunerea şi astfel s-a creat o presiune mai mare la vânzare.

"Cred că la vânzare sunt investitori care au cumpărat în ianuarie, când toată lumea spunea că acţiunile Fondului vor creşte şi toţi vedeau numai părţile bune şi reacţionau la renumele administratorului. Acum când sunt o grămadă de veşti negative pe bursele externe şi din ce în ce mai multă lume vorbeşte de posibile corecţii, cred că cei care au cumpărat la începutul Fondului pe bursă au decis să îşi limiteze pierderile, pentru că preţul s-a dus în jos, nu în sus cum sperau cei mai mulţi. Toată lumea se uita la Fond pentru că este o acţiune bună, însă când mizezi totul pe o singură carte îşi asumi un risc foarte ridicat", a declarat Floroiu pentru MEDIAFAX.

El a menţionat că scăderea mai accentuată a fost determinată şi de lichiditatea redusă a pieţei de la Bucureşti, dar şi numărul redus de investitori care mai sunt dispuşi să cumpere.

"Acum trebuie să iei în calcul foarte mult şi factorii externi, cum sunt discuţiile pentru restructurarea datoriilor Greciei, SUA care este aproape de gradul maxim de îndatorare, datoriile statelor din zona euro, inflaţia ridicată, eventuale creşteri de dobândă de politică monetară pe plan extern, plus situaţia economică din România, faptul că Fondul Proprietatea are în portofoliu acţiuni la companii de stat şi care majoritatea nu sunt listate. Toate aceste lucruri impun un discount pentru acţiunile Fondului", a adăugat brokerul.

Floroiu spune că discountul la care unii investitori sunt dispuşi să intre la cumpărare este dictat numai de balansul dintre cerere şi ofertă şi aminteşte că la începutul anului 2009, după declinul dur al bursei, acţiunile SIF-urilor erau tranzacţionate la un discount de 80%-90% faţă de activul net.

La finalul şedinţei, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, era în scădere cu 1,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,61% sub nivelul de marţi.

Influenţa derapajului acţiunilor FP în linia indicelui BET-FI a fost temperată de titlurile celor cinci SIF-uri, care au consemnat variaţii uşoare. Astfel, indicele a coborât cu 0,76%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,74%.

Floroiu consideră că cei mai mulţi investitori îşi reduc în prezent expunerea pe unele acţiuni, reacţionând în principal la problemele de pe plan extern.

"Pieţele externe trec printr-o perioadă destul de nervoasă, raportările financiare s-au terminat, iar acum se cumpără sau vinde pe zvon şi sunt o groază de elemente negative. Această situaţie se reflectă şi în evoluţia preţurilor", a mai spus brokerul.

Piaţa a avut miercuri cel mai ridicat rulaj din ultimele două săptămâni, de 51 milioane lei (12,3 milioane euro). Suma este cu 47% mai mare decât lichiditatea din şedinţa precedentă, de 34,7 milioane lei (8,4 milioane euro). Totuşi, 59% din rulajul de miercuri a fost asigurat de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 29,8 milioane lei.

Acţiunile Oltchim au atras din nou atenţia investitorilor şi i-au surprins pe cei mai mulţi investitori după ce între orele 14:26 şi 14:31 au fost transferate mai multe pachete reprezentând 1,9% din titlurile combinatului, pentru aproximativ şase milioane lei. Tranzacţiile respective au ridicat puternic preţul acţiunilor, cu 14,98%, la 0,921 lei, de la o corecţie uşoară de 0,12%.

Rulajul total al acţiunilor Oltchim fost de 6,6 milioane lei.

Printre cumpărătorii importanţi de acţiuni Oltchim au fost în ultima perioadă fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, şi compania germană PCC SE. Fondul şi PCC deţin aproximativ câte 14% din titlurile combinatului chimic.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%, după ce unele date despre economia SUA au fost sub estimări. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu cel mult 1,7%, în timp ce bursele din Croaţia şi Polonia avansau cu maximum 0,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici