- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiunile marilor companii europene au scăzut în urma prăbuşirii băncii Lehman Brothers
Peste 300 dintre cele mai mari companii europene au înregistrat scăderi în deschiderea şedinţei bursiere de luni, ca urmare a impactului pe piaţa financiară internaţională a solicitării grupului financiar american Lehman Brothers de intrare sub protecţia legii falimentului.
Acţiunile marilor companii europene au scăzut luni în urma prăbuşirii băncii Lehman Brothers
Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a scăzut până la 8:43 GMT cu 3,1%, la 1.118,1 puncte, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, după ce a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri în urcare cu 1,9%.
Dintre cele 314 titluri din care este alcătuit indicele, 311 s-au depreciat.
Banca americană de investiţii Lehman Brothers a cerut, luni, intrarea sub protecţia falimentului, după ce nu a reuşit refinanţarea activelor cu grad ridicat de risc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Au fost confirmați 11 morți și 60-80 de răniți
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
Băncile europene au consemnat cele mai mari scăderi, acţiunile BNP Paribas, Credit Agricole, Dexia, Fortis şi Societe Generale afişând pierderi de 6-9%.
Un impact negativ major asupra sectorului financiar a avut şi solicitarea asigurătorului american American International Group privind obţinerea unei finanţări pe termen scurt de la Rezerva Federală a SUA (Fed), a cărei valoare se ridică, potrivit cotidianului american The New York Times, la 40 de miliarde de dolari. Compania a solicitat creditul pentru a stopa procesul de reducere a ratingurilor pentru credite.
Fed a hotărât duminică să accepte acţiuni pe post de garanţii pentru împrumuturi urgente şi să suplimenteze volumul de certificate de stat pe care le oferă în cadrul unui program de finanţare.
"Ne confruntăm cu o criză dramatică a creditelor (...) iar faptul că banca centrală include şi acţiunile între garanţiile pe care le acceptă ar putea oferi o anumită siguranţă pieţei, dar nu sunt sigur. Fed face tot posibilul pentru a evita o prăbuşire majoră", a declarat Valerie Plagnol, specialist al companiei CM-CIC Securities, din Paris.
În plus, Bank of America, cea mai mare bancă comercială din SUA, a anunţat luni că a încheiat un acord pentru achiziţia grupului financiar Merril Lynch, pentru 50 miliarde dolari.
Acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 8,4% în urma informaţiilor apărute duminică în presă privind reducerea cu cinci miliarde de euro a capitalului pentru investiţii riscante, în a doua jumătate a anului.
În SUA, indicele Standard & Poor's 500 al celor mai importante companii cotate la bursă a închis şedinţa de dumincă în scădere cu 3%, după anunţul Lehman Brothers, semnalând o scădere a acţiunilor şi în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni.
Bursele din Japonia, Hong Kong, Coreea de Sud şi China au fost închise luni, ca urmare a unor sărbători naţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO