Acţiunile Oltchim au câştigat luni 15%, pe o piaţă în coborâre cu 0,8%

Acţiunile Oltchim (OLT) au crescut treptat în sesiunea de luni şi au închis cu un câştig de 14,99%, într-o piaţă în scădere cu 0,8% şi unde jucătorii au fost prudenţi la tranzacţionare, realizând tranzacţii de 27,18 milioane lei (6,5 milioane euro).

Urmărește
3 afișări

Titlurile Oltchim au închis cu cel mai mare avans din piaţă, pe un rulaj redus, de un milion de lei, iar ultima cotaţie de marţi a fost de 0,412 lei, cu 14,99% peste referinţă. Preţul acţiunilor combinatului chimic s-a dublat de la începutul anului, de la 0,2033 lei.

Brokerii spun că avansul acestor acţiuni au fost susţinut de speculaţiile privind începerea procesului de privatizare a companiei de către stat.

Cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au închis sesiunea de marţi la preţuri în scădere în medie cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,92% sub nivelul de la finalul sesiunii de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,89%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, consemna o corecţie de 1,19%.

"Piaţa a cunoscut evoluţii pozitive în ultima perioadă, fapt ce a determinat şi startul unor marcări de profit. Din acest motiv scăderile pot fi catalogate cel puţin până în acest moment ca fiind normale din punct de vedere tehnic, o repliere pe nivele mai joase reatragând atenţia speculatorilor. Pieţele externe evoluează favorabil, ceea ce nu induce un stres suplimentar pieţei autohtone, iar datele macroeconomice aşteptate în cursul săptămânilor viitoare vor avea un rol determinant în evoluţia pieţelor de acţiuni. Volumele se menţin totuşi mici, inducând ideea unei aşteptări, mai bine spus a unei confirmări, ceea ce va conduce la o evoluţie laterală în perioada următoare până la apariţia de noi ştiri dinspre economia românească", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Potrivit brokerului, o ieşire a economiei româneşti din recesiune va transmite cu siguranţă un mesaj pozitiv mediului investiţional românesc, dar esenţială este o îmbunătăţire a ratingului de ţară, fapt ce ar deschide apetitul investitorilor străini.

"Sunt de părere că piaţa încă nu şi-a consumat potenţialul ascendent, dar după trecerea datelor de înregistrare este posibilă o corecţie mai amplă", a conchis Chişu.

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe segmentul de acţiuni a fost de 27,18 milioane lei (6,5 milioane de euro), cu 30% peste rulajul de vineri, de 20,8 milioane lei (5 milioane euro).

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile FP, pe o lichiditate de 7,27 milioane lei. Ultima cotaţie de luni a fost de 0,61 lei, cu 0,41% sub referinţă.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) s-au clasat pe următoare două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3,4 milioane lei şi, respectiv, 2,9 milioane lei. Acţiunile SIF5 au scăzut cu 2,51%, la 1,63 lei, iar titlurile SIF2 au coborât cu 3,1%, la 1,44 lei.

Acţiunile BVB au făcut obiectul unei tranzacţii speciale de 1,6 milioane lei. Titlurile au fost transferate la un preţ de 42,5 lei, cu 0,75% sub referinţă.

Rulaje mai mari de un milion de lei au înregistrat şi acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1)-2,72 milioane lei, SIF Transilvania(SIF3) - 1,19 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 1,17 milioane lei şi SIF Muntenia (SIF4) - 1,1 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene aveau oscilaţii mixte. Astfel, piaţa de la Paris era în scădere cu 0,2%, bursa de la Frankfurt era în urcare cu 0,24, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,39%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici