- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiunile OMV Petrom au readus bursa pe creştere uşoară chiar la închiderea şedinţei
Bursa a crescut luni cu 0,18% chiar la finalul şedinţei, susţinută de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu peste 2%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi acţiunile SIF-urilor au asigurat 75% din lichiditatea pieţei.
Deşi la deschidere cotaţiile acţiunilor SIF-urilor au scăzut în medie cu aproape 0,8%, după ora 10:30 au trecut peste valorile de la finalul sesiunii precedente. Evoluţia a fost determinată de revenirea uşoară a burselor vest-europene şi i-a determinat pe unii investitori să reintre la tranzacţionare, astfel că preţurile au continuat să avanseze, iar volumele de tranzacţionare au început să crească.
Punctul maxim al indicelui BET-FI a fost atins la puţin timp după ora 12:00, când acţiunile SIF-urilor erau în urcare în medie cu 2%.
Ulterior, ritmul ascendent s-a temperat vizibil, însă în ultimele 15 minute preţurile au trecut din nou pe creştere. Astfel, la finalul sesiunii indicele BET-FI era cu 0,85% peste nivelul de vineri.
Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că acţiunile celor cinci SIF-uri au dus săptămâna trecută indicele BET-FI la un nivel de rezistenţă, de 25.000 de puncte, însă pentru depăşirea acestuia este nevoie de o prezenţă mai puternică a cumpărătorilor în piaţă.
"Tocmai am traversat o perioadă bună, caracterizată de ştiri pozitive, cum au fost propunerile de la SIF Moldova pentru valorificarea acţiunilor de la BCR, bugetul pe acest an şi dividendul propus. Aceste ştiri au condus la apariţia unor ordine mai consistente de cumpărare şi o implicare mai mare a speculatorilor. Acţiunile SIF Oltenia rămân cele mai lichide deoarece oferă prin perechea sa de la Sibex, anume DESIF5, posibilitatea unui arbitraj extrem de profitabil pentru zilele rămase până la scadenţă", a declarat Chişu pentru MEDIAFAX.
În ultimele două ore de tranzacţionare cotaţiile celor mai multe acţiuni au trecut pe scădere, după ce înregistraseră variaţii foarte uşoare. Chiar la închidere, unele ordine mai mari de cumpărare pentru acţiunile OMV Petrom au ridicat preţul cu 2,07%, la 0,395 lei. Operaţiunile de la închidere au reprezentat peste jumătate din lichiditatea titlurilor pe întreaga şedinţă, de 1,1 milioane lei.
Aceste titluri au readus indicii BET şi BET-C foarte uşor peste nivelurile de vineri.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni a încheiat ziua în creştere nesemnificativă, cu 0,05%, iar corecţia indicelui BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost temperată la 0,42%.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă traiectoria primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,38%.
Brokerul crede că scăderea volumelor de tranzacţionare pentru cele mai multe acţiuni este determinată de precauţia investitorilor indusă de turbulenţele din Libia şi implicaţiile profunde ale acestora la nivelul preţului petrolului.
"Un baril mai scump presupune o presiune suplimentară pe revenirea economiilor şi o inflaţie mai mare în zona euro şi nu numai. La rândul ei o inflaţie sporită poate conduce la o creştere a dobânzilor de referinţă ale băncilor centrale, ceea ce de principiu dezavantajează bursele", a adăugat Chişu.
Totodată, el spune că înscrierea economiei româneşti pe un trend pozitiv este elementul cel mai aşteptat de către toţi investitorii, iar o confirmare a "însănătoşirii" mediului economic va conduce la o reintrare a bursei pe harta investitorilor străini şi o reîntoarcere a jucătorilor locali.
"Aceste aspecte vor fi consemnate de cifre, dar ca semnal vor fi transmise sub forma unor ratinguri îmbunătăţite, ratinguri ce vor scoate România din poziţia de frontier market. În tot acest context dacă şi statul se va ţine de cuvânt şi va alege să facă rost de bani apelând la vânzari transparente prin intermediul bursei într-un timp rezonabil, iar dacă mediul fiscal va cunoaşte îmbunătăţiri care să transmită încredere participanţilor la piaţă, nu să îi îndepărteze, putem spera ca bursa locală să devină acea verigă puternică a pieţei financiare româneşti", a adăugat Chişu.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 44 milioane lei (10,4 milioane euro), sumă cu 33% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor de vineri, de 33 milioane lei (7,8 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea şi ale celor cinci SIF-uri, în valoare cumulată de 32,9 milioane lei (7,8 milioane euro), au asigurat 75% din lichiditatea pieţei.
Titlurile FP au avut un rulaj de 15,6 milioane lei pe piaţa principală, iar cotaţia a scăzut cu 2,04%, la 0,601 lei. Cu titlurile FP a fost realizat şi un deal, de 1,9 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost efectuată la preţul de 0,615 lei, cu 0,24% peste referinţă.
"FP are un nivel important la 0,62 lei pe care nu reuşeşte cel puţin acum să îl depăşească. Pe măsură ce vor sosi informaţii suplimentare de la administratorul fondului se va contura mai clar un trend. Deocamdată acţiunile FP sunt extrem de stabile evoluând într-un palier îngust de tranzacţionare. Ştirile punctuale, evoluţia pieţelor externe, cât şi climatul macro intern sunt elementele care vor genera volatilitate şi pe titlurile acestui emitent, aspecte ce se vor reflecta printr-o creştere a lichidităţii acestuia", a mai afirmat Chişu.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est care erau în creştere cu maximum 1,1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO