Acţiunile Petrom au crescut cu 1,7%, iar titlurile FP au continuat să asigure lichiditatea bursei

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut joi cu 1,76%, după ce în primele minute preţul a urcat cu peste 5% pe fondul anunţului privind preţul maxim din ofertă, într-o piaţă în creştere cu doar 0,09% şi unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure peste jumătate din lichiditate.

Urmărește
5 afișări

Primul transfer cu acţiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, în creştere cu 1,76%, iar apoi preţul a avansat până la un maxim de 0,42 lei, cotaţie cu 5,52% peste închiderea de miercuri.

La finalul zilei, titlurile erau cotate la 0,405 lei, cu 1,76% peste ultimul preţ de miercuri şi cu aproape 12% sub nivelul maxim, de 0,46 lei/acţiune, solicitat de stat la vânzarea pachetului de 9,84% din capital.

Interesul pentru compania petrolieră a fost semnificativ mai mare decât în şedinţa precedentă, acţiunile OMV Petrom consemnând al doilea rulaj din piaţă, de 4 milioane lei. Suma este de peste şase ori mai mare decât lichiditatea din sesiunea precedentă, de 638.000 de lei.

Dacă tot pachetul de acţiuni OMV Petrom scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro). Astfel, vânzarea pachetului de 9,84% din titlurile OMV Petrom ar putea fi cea mai mare ofertă derulată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, consideră că evoluţia acţiunilor OMV Petrom a reprezentat "un salut" al investitorilor, care s-au convins că statul va derula oferta şi aceasta nu va rămâne doar o promisiune.

"Este o reacţie de simpatie vis-a-vis de faptul că statul va face această ofertă. Preţul maxim propus este un indiciu bun pentru investitorii care vor să subscrie în ofertă. Deoarece nu este cu mult peste cotaţiile din piaţă, investitorii îşi pot face o idee cam cât va fi acel preţ de referinţă, cel minim. Eu cred că va fi undeva în jur de 0,35 lei/acţiune. Important este că statul face această ofertă şi, astfel, va creşte free-float-ul (numărul de titluri aflate la tranzacţionare - n.r.) acţiunilor Petrom şi în piaţă vor intra investitori străini de calibru, care s-ar putea uita şi spre alte titluri listate la BVB", a declarat Murgoci pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că îmbunătăţirea ratingului României de către Fitch ar putea reprezenta un atuu pentru încheierea cu succes a ofertei de la OMV Petrom.

Cele mai multe acţiuni de la BVB au fost tranzacţionate până la închiderea şedinţei la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de miercuri, iar investitorii au introdus ordine pentru volume reduse.

"Era normal ca entuziasmul investitorilor după îmbunătăţirea ratingului României să dureze puţin, pentru că majoritatea tranzacţiilor sunt realizate de jucători români, care nu dispun de sumele pe care le au investitorii instituţionali pentru a tranzacţiona. Din acest motiv şi lichiditatea a revenit la un nivel destul de redus. Probabil că unii investitori îşi păstrează deja banii pentru oferta de la Petrom care va începe săptămâna viitoare, însă nu trebuie să uităm şi că suntem într-o lună de vară, când de regulă rulajele sunt mici", a explicat Murgoci.

El consideră că investitorii străini care nu puteau investi în România din cauza ratingului "slab" vor intra mai târziu în piaţă şi numai după ce îşi vor face anumite analize.

"Aceştia se mişcă mai încet, însă când se mişcă o fac pe un termen îndelungat. Trebuie să studieze mai bine situaţia din România şi abia apoi vor începe să intre, iar astfel de mişcări vor fi vizibile în piaţă, atât la capitolul volume, cât şi la preţuri", a adăugat brokerul.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,38% peste nivelul de miercuri.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,95%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,34%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 41,8 milioane lei (9,9 milioane euro), valoare cu 12% mai redusă decât lichiditatea şedinţei precedente, de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro).

Murgoci crede că abia din luna august, când se vor anunţa rezultatele financiare semestriale, investitorii vor fi mai activi la tranzacţionare.

"Istoric vorbind, luna august este una în care începe să crească interesul investitorilor pentru tranzacţionare, deoarece după publicarea rezultatelor financiare jucătorii pot vedea cum stau companiile faţă de bugete", a afirmat el.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 25 milioane lei, şi au asigurat 60% din rulajul bursei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la propunerea Franklin Templeton de a lista Fondul şi pe bursa de la Varşovia, astfel că majoritatea tranzacţiilor au fost realizate la preţuri apropiate de cel de miercuri. Totuşi, spre finalul şedinţei, unele ordine de cumpărare au ridicat cotaţiile, astfel că acţiunile FP au crescut cu 1,62%, la 0,5335 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu cel mult 1,1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 1,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici