Acţiunile Rompetrol Rafinare cresc cu 15%, după decizia Tribunalului Constanţa privind obligaţiunile

Bursa a crescut cu 1,11% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 15%, după ce Tribunalul Constanţa a decis că rafinăria nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003.

Urmărește
12 afișări

Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat puternic, cu 15%, limita maximă de variaţie permisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, încă din primele minute şi au fost mai multe momente în care ordinele de vânzare erau executate imediat.

Interesul ridicat pentru cumpărarea acţiunilor companiei din grupul Rompetrol a fost determinat de informaţia privind decizia Tribunalului Constanţa.

Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat, luni, că a aflat de hotărârea instanţei, însă consideră că trebuie găsită o cale amiabilă penru soluţionarea diferendului.

La ora 13:00, operaţiunile cu acţiunile Rompetrol Rafinare erau realizate la 0,0698 lei, preţ cu 15% peste ultima cotaţie de luni şi, totodată, apropiat de cotaţia care ar putea fi acordată propusă la delistarea companiei, de 0,0751 lei/acţiune. Ascensiunea acestor titluri a venit pe un rulaj de 370.000 de lei.

Acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol, au crescut cu 6,23%, la 0,3771 lei, pe un rulaj de 127.000 de lei.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,56% peste nivelul de luni.

Linia pieţei a fost urmată şi de acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au ridicat indicele BET-FI cu 0,76%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,66%.

În creştere puternică, de 12,46%, erau şi acţiunile Oltchim (OLT), care au ajuns la 1,796 lei. Operaţiunile cu aceste titluri însumau 1,1 milioane lei.

Totuşi, deşi majoritatea acţiunilor au crescut, cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare la tranzacţionarea celor mai multe titluri. Astfel, rulajul bursei a fost de 20,4 milioane lei (4,8 milioane euro). Suma este, însă, de peste patru ori mai mare decât lichiditatea din prima parte a sesiunii anterioare, de doar 4,8 milioane lei (1,1 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să asigure cea mai mare parte a lichidităţii, cu operaţiuni de 12,4 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,525 lei, preţ în creştere cu 1,35%.

Titlurile BRD (BRD) consemnau al doilea rulaj din piaţă, de 2,2 milioane lei, sumă din care 1,6 milioane lei reprezentau valoarea unui deal. Tranzacţia specială a fost efectuată la lei, preţ similar cu ultima cotaţie de luni, iar pe piaţa principală acţiunile au avansat cu 0,36%, la 14,05 lei.

La mijlocul şedinţei de la bucureşti, bursele vest-europene evoluau indecis. Pieţele de la Londra şi Paris avansau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,5%, în timp ce bursa de la Frankfurt consemna un recul de 0,2%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,9%, iar bursele din Bulgaria, Rusia şi Ungaria erau în creştere cu maximum 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici