- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiunile SIF au crescut în medie cu 1,8%, iar titlurile FP au continuat să asigure rulajul BVB
Cotaţiile acţiunilor celor cinci SIF-uri au crescut în medie cu 1,84%, într-o piaţă în scădere cu numai 0,13% şi cu o lichiditate în revenire uşoară, asigurată în principal de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Corecţia pieţei a fost determinată de reculul de 1,75% înregistrat la închiderea zilei de acţiunile BRD (BRD), aceste titluri având cea mai mare pondere în calculul indicelui general al bursei, BET-C. Ultima operaţiune cu acţiunile băncii a fost realizată la 14,05 lei. Titlurile BRD au avut un rulaj de 1,1 milioane lei.
Majoritatea acţiunilor au fost transferate încă de la deschidere la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni, însă foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare şi au continuat să adopte poziţii de aşteptare.
Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat un ritm ascendent mai accelerat decât cele mai multe acţiuni din piaţă, unii investitori ridicând vizibil preţurile în condiţiile în care indicele BET-FI a depăşit nivelul psihologic de 23.000 de puncte.
Punctul maxim de creştere al indicelui BET-FI, de 22.866,72 de puncte, a fost atins la ora 12:30, când indicele avansa cu 2,34%.
Ulterior, ritmul ascendent s-a temperat, astfel că ultimele operaţiuni cu titlurile celor cinci SIF-uri au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu 1,84%. La finalul şedinţei, indicele BET-FI avea puncte 23.288,39 puncte.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că incertitudinea investitorilor este determinată de neîncrederea acestora în continuarea trendului ascendent, cel puţin pe temen scurt.
"Nu cred că evenimentele din Egipt au vreun impact semnificativ asupra burselor. Efectul acestor tensiuni este vizibil doar în faptul că investitorii sunt mai temători şi intră mai greu la tranzacţionare. Volumele tranzacţionate pe piaţa locală sunt reduse şi volatilitatea preţurilor unor acţiuni este mai ridicată, iar aceasta arată că în acest moment majoritatea investitorilor sunt în expectativă, singurii jucători care îşi fac simţită prezenţa fiind speculatorii. Se pare că investitorii nu sunt influenţaţi nici de negocierile pe care Guvernul le are cu Fondul Monetar Internaţional şi nici de evoluţiile pozitive ale pieţelor internaţionale", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.
Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au încheiat ziua la cotaţii în creştere în medie cu 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,25%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,64%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 23,5 milioane lei (5,5 milioane euro), sumă cu 20% mai mare decât rulajul de luni, de 19,6 milioane lei (4,6 milioane euro).
Brokerul consideră că incertitudinea investitorilor nu va dura mult, aceştia aştepând o confirmare a tendinţei pieţei.
"Cred că este numai o conjuctură de scurtă durată. Dacă indicii burselor externe vor confirma că se menţin pe trendul ascendent, cred că sunt şanse mari să vedem o intrare mai agresivă în piaţa locală la cumpărare, iar în situaţia în care pieţele internaţionale se vor corecta, cred că bursa locală va evolua în consecinţă", a mai spus Mureşian.
Lichiditatea de marţi a fost asigurată în proporţie de 55% de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 13 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,6295 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de luni.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania (TLV) s-au clasat pe următoarele două poziţii în topul rulajelor, cu tranzacţii de 2,6 milioane lei şi, respectiv, de 2,1 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a urcat cu 2,44%, la 1,429 lei, iar acţiunile băncii au încheiat la 1,43 lei, preţ cu 2,14% peste nivelul de luni.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau variaţii foarte uşoare. Pieţele de la Paris şi Frankfurt avansau cu cel mult 0,3%, în timp ce bursa de la Londra era în stagnare.
Bursele din Bulgaria şi Ungaria înregistrau cele mai vizibile variaţii dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est. Bursa din Bulgaria era în creştere cu 2,3%, iar piaţa din Ungaria înregistra un recul de 2,1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO