- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţiunile Transgaz şi FP au căzut cu 6% şi, respectiv, cu 3,3%, şi au dus bursa în jos
Bursa a scăzut cu 1,5% în prima parte a şedinţei, influenţată în principal de corecţiile de 6,08% şi, respectiv, 3,3%, înregistrate de acţiunile Transgaz (TGN) şi Fondul Proprietatea (FP), iar tranzacţiile cu cele două titluri au dominat lichiditatea.
Declinul acţiunilor Transgaz a venit după ce Ministerul Economiei a respins vineri, în AGA, propunerea privind plata unor dividende de aproape 340 milioane lei (83,3 milioane euro) din profitul de anul trecut, din cauza temerilor privind o posibilă retrogradare a ratingului de către Standard & Poor's.
Investitorii au reacţionat vizibil la această ştire, astfel că încă din primele minute preţul acţiunilor Transgaz a căzut cu peste 5%. La jumătatea şedinţei, titlurile companiei erau tranzacţionate la 255 lei, preţ în picaj cu 6,08%.
Acţiunile Transgaz aveau un rulaj cumulat de 4,2 milioane lei, sumă din care 1,2 milioane lei reprezenta valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 251 lei, în scădere cu 7,55%.
O corecţie vizibilă, de 3,3%, au înregistrat şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP. În această săptămână, conversia se va realiza la preţul de 0,6176 lei/acţiune, valoarea reprezentând media din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare a titlurilor FP la BVB.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), aproape 10,7% din acţiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Finanţelor persoanelor care deţin titluri de despăgubire şi au optat pentru conversia în acţiuni.
Declinul titlurilor FP a fost vizibil de vineri, când preţul a coborât sub cel mai redus nivel de la listare.
La ora 13:00, operaţiunile cu titlurile Fondului erau realizate la 0,542 lei, preţ cu 3,3% sub ultima cotaţie de vineri şi, totodată, cu 12% sub valoarea la care se vor face conversiile în acţiuni FP în această săptămână.
Titlurile Fondului aveau un rulaj de 20,6 milioane lei, din care 5,4 milioane lei reprezenta valoarea unui deal. Operaţiunea negociată a fost efectuată la 0,54 lei, preţ cu 3,66% sub ultima cotaţie de vineri.
Corecţiile acţiunilor Transgaz şi Fondul Proprietatea au dus indicii în care sunt cuprinse sub nivelurile de la finalul şedinţei de vineri.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut în prima parte a zilei cu 0,96%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 2,9%.
Ascensiunea uşoară a acţiunilor celor cinci SIF-uri a reuşit să tempereze linia descendentă pe care titlurile FP au înscris indicele BET-FI. La mijlocul sesiunii, indicele BET-FI era cu 0,6% sub nivelul de vineri.
Totodată, indicele extins al burseri, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, Transgaz şi FP, a scăzut cu 0,71%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31,4 milioane lei (7,7 milioane euro), din care 70% reprezintã operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea şi Transgaz. Lichiditatea pieţei este, totodată, cu 43% mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 21,9 milioane lei (5,3 milioane de euro).
Un rulaj mai mare de un milion de lei mai înregistrau doar acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cu care au fost realizate operaţiuni de 2,2 milioane lei. Investitorii au reacţionat pozitiv la rezultatele financiare anunţate vineri de bancă şi au ridicat preţul cu 2,09%, la 1,56 lei.
Profitul net obţinut de Banca Transilvania (TLV) a crescut în primul trimestru de aproape două ori, la 31,76 milioane lei, în contextul reducerii cheltuielilor cu provizioanele cu 16% şi majorării veniturilor nete din dobânzi cu 5%.
La jumătatea sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în creştere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,9%, în timp ce piaţa de la Londra stagna. Totodată, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,1%, însă pieţele din Rusia, Polonia şi Croaţia erau în scădere cu cel mult 1,3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO