Acţiunile UniCredit, Intesa şi ale altor bănci italiene scad puternic de teama crizei datoriilor

Acţiunile UniCredit, Intesa Sanpaolo, prezente şi în România, şi ale altor bănci italiene au scăzut puternic vineri, din cauza temerilor că Italia ar putea fi atrasă în criza datoriilor suverane din zona euro, transmite Reuters.

Urmărește
20 afișări

Investitorii sunt îngrijoraţi şi în privinţa solidităţii capitalului acestor bănci.

La ora 13:10 GMT, titlurile UniCredit, cea mai mare bancă din Italia în funcţie de active, erau în scădere cu 6,1%, după ce şi-au revenit de la un minim al ultimelor 27 de luni. Titlurile au fost suspendate pentru pierderi excesive.

Titlurile, Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă de retail din Italia, au coborât cu 3,5%.

Declinul înregistrat de acţiunile UniCredit şi Intesa Sanpaolo a avut loc în pofida faptului că două surse bancare au declarat că aceste bănci, alături de alte trei, au promovat testele de stres efectuate în Uniunea Europeană.

Evoluţia negativă a titlurilor bancare a dus la deprecierea cu peste 3% a indicelui principal al bursei din Milano, FTSE MIB.

"Este un atac împotriva Italiei, este foarte clar", a declarat un trader de la Milano.

Declinul acţiunilor este determinat parţial de temerile că Italia, care are una dintre cele mai mari datorii publice la nivel mondial, ar putea fi atrasă în criza datoriilor suverane care a obligat Grecia, Irlanda şi Portugalia să ceară sprijin financiar internaţional, potrivit analiştilor.

Ei au subliniat şi îngrijorarea investitorilor privind rezultatul testelor de stres, care vor fi anunţate pe 15 iulie, şi instabilitatea politică, guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi fiind slăbit de scandaluri şi conflicte interne.

Acţiunile băncilor italiene sunt afectate întrucât reprezintă o cale lichidă şi ieftină de a reduce plasamentele în active italiene, din cauza temerilor legate de criza datoriilor suverane, a explicat Marcelo Zanardo, analist la Sanford Bernstein.

Autoritatea italiană de reglementare bursieră, Consob, a anunţat că monitorizează evoluţia pieţei, în special în cazul Unicredit şi al asigurătorului Fondiaria-SAI.

Guvernatorul Băncii Italiei, Mario Draghi, a declarat ca reacţie la tensiunile din piaţă că băncile italiene au un nivel adecvat al capitalului şi vor trece testele de stres cu marje semnificative.

Draghi, care îl va înlocui pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, în noiembrie, a mai spus că bugetul Italiei poate fi echilibrat până în 2014, după ce guvernul a aprobat un program de austeritate de 40 de miliarde de euro.

Într-un proiect de document al Uniunii Europene se arată că ţările membre trebuie să susţină băncile care nu trec testele de stres şi nu pot atrage investitori pentru consolidarea capitalului, în şase luni.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor Italiene, Giuseppe Mussari, a spus la rândul său că prevederile documentului UE nu vor afecta băncile italiene, sugerând că acestea au trecut testele.

Acţiunile băncilor, în speciale cele ale UniCredit, au fost însă trase în jos de îngrijorarea că ar putea avea nevoie de măsuri suplimentare pentru consolidarea bazei capitalului.

"UniCredit suferă mai mult pentru că este singura bancă italiană care nu a anunţat încă o majorare de capital pentru acest an", a spus un trader din Milano.

Cele mai mari bănci din Italia au efectuat în acest an emisiuni de drepturi în valoarea cumulată de circa 11 miliarde de euro.

Presa din Italia a relatat că UniCredit, cea mai mare bancă din Europa Centrală şi de Est, ar putea anunţa o majorare de capital la toamnă, atunci când va prezenta noul plan de afaceri.

Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, a declarat în mai multe rânduri că banca are un nivel adecvat al capitalului.

UniCredit a efectuat două majorări de capital, în valoare totală de şapte miliarde de euro, în perioada crizei financiare din 2007-2009.

Italia se află de două luni sub presiunea pieţelor financiare, iar agenţiile Standard&Poor’sşi Moody’s au avertizat că ar putea retrograda ratingul Italiei.

Luna trecută, Moody’s a pus ratingurile a 16 bănci italiene sub supraveghere, cu implicaţii negative.

Spreadul obligaţiunilor pe termen de zece ani ale Italiei faţă de cele germane, de referinţă, a atins un nivel record de la înfiinţarea euro, urcând la 2,44%, de la nivelul de joi, de 1,99%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici