- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Activitatea din industrie, construcţii, comerţ şi servicii va creşte în iulie-septembrie
Activitatea din industria prelucrătoare, construcții, comerţul cu amănuntul și servicii se va dezvolta în perioada iulie-septembrie, comparativ cu precendentele trei luni, potrivit opiniilor mai multor manageri intervievaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Activitatea din industrie, construcţii, comerţ şi servicii va creşte în iulie-septembrie (Imagine: Mediafax Foto)
În ceea ce priveşte industria prelucrătoare, estimările evidenţiază menţinerea unui trend pozitiv pentru trimestrul trei, atât pentru volumul producţiei din industria prelucrătoare (sold conjunctural plus 15%), cât şi pentru stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural plus 9%), informează INS.
Exportul de produse finite va avea o tendinţă de stabilitate, de asemenea şi competitivitatea produselor româneşti pe piaţa Uniunii Europene, consideră managerii intervievaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În industria prelucrătoare numărul de salariaţi va avea o tendinţă de uşoară scădere, soldul conjunctural fiind de minus 7%.
Conform previziunilor, aceasta va fi mai accentuată în ramuri precum prelucrarea ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui, tratarea combustibililor nucleari şi metalurgie (solduri conjuncturale minus 38%, respectiv minus 34%).
Preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere
Preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere de o intensitate mai mare faţă de estimarea din luna anterioară.
Astfel, soldul conjunctural evidenţiat la cea mai recentă anchetă a fost de plus 35%, comparativ cu plus 24% la ancheta precedentă.
Conform estimărilor din luna iulie, pentru următoarele trei luni, activitatea de construcţii va înregistra în continuare o tendinţă ascendentă a volumului producţiei (sold conjunctural plus 29%), corelată cu cea a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural plus 24%).
De asemenea şi pentru numărul de salariaţi managerii preconizează o tendinţă de creştere (sold conjunctural plus 11%).
Creşterea preţurilor lucrărilor de construcţii va fi în perioada următoare aproximativ la fel cu cea prognozată în luna precedentă (sold conjunctural plus 46%), potrivit INS.
În ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul, managerii societăţilor comerciale estimează pentru următoarele trei luni creşterea vânzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural plus 30%).
Situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural plus 36%).
Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural plus 36%).
Comenzile de mărfuri adresate furnizorilor vor avea o evoluţie pozitivă (sold conjunctural plus 26%), consideră managerii.
În luna iulie, volumul stocurilor de mărfuri va rămâne la un nivel optim pentru o bună desfăşurare a activităţii de comerţ cu amănuntul, potrivit a 95% din opiniile exprimate.
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni un uşor avans al numărului de salariaţi din acest sector (plus 11% sold conjunctural).
Managerii prognozează şi o majorare de preţuri pentru vânzările cu amănuntul (sold conjunctural plus 54%).
Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată de cei intervievaţi ca fiind bună, atât pe total activitate (sold conjunctural plus 21%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.
Pe primul loc în aprecierea creşterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situează întreprinderile mari, cu 250-499 de salariaţi, la care soldul conjunctural înregistrat este de plus 49%, urmate de întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi, cu un sold conjunctural de plus 29% şi întreprinderile mici, cu 1-49 de salariaţi, sold conjunctural de plus 18%.
Conform estimărilor din luna iunie, cererea de servicii îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural plus 16%).
Pentru sectorul serviciilor, respondenţii estimează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 8%).
În opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 23%).
Diferenţa procentuală între alternativele extreme (% creştere - % scădere) constituie soldul conjunctural, care exprimă tendinţa de evoluţie a indicatorilor faţă de perioada de referinţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO