- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Activitatea din industrie şi construcţii va scădea în următoarele 3 luni
Activitatea din industria prelucrătoare şi construcţii va scădea în perioada decembrie 2008 - februarie 2009, iar comerţul cu amănuntul şi sectorul de servicii se vor stabiliza, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit opiniilor managerilor consultaţi de INS.
Activitatea din industrie şi construcţii va scădea în următoarele 3 luni
În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2008, conform opiniei a 29% dintre managerii din industria prelucrătoare se preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -15%), se arată într-un comunical al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Aceste previziuni se bazează, în principal, pe reducerea contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni atât pentru piaţa internă, cât şi pentru piaţa externă (cea mai mare înregistrată de la începutul anului), dar şi pe o creştere a stocurilor de produse finite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Tot un trend descendent se estimează de către manageri şi pentru numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -22% pe total industrie prelucrătoare.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează, în decembrie 2008, o tendinţă de creştere pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).
În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, factorul de sezonalitate are o puternică influenţă asupra acestei activităţi, iar în acest context, managerii intervievaţi de INS estimează o tendinţă de scădere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi din construcţii pentru luna decembrie 2008 şi primele două luni ale anului 2009 (sold conjunctural -35%, respectiv -39%).
Totodată, se prognozează reducerea numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –34%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, şi în acelaşi timp o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +22%), intensitatea acesteia fiind mai mică faţă de estimarea din luna decembrie a anului precedent (sold conjunctural +31%).
Pentru comerţul cu amănuntul, directorii intervievaţi au estimat că nu vor avea loc modificări semnificative în următoarele trei luni, comparativ cu perioada anterioară. Situaţia economică, pe total activitate, se menţine la aceeaşi valoare pe care a înregistrat-o în luna noiembrie 2008 (sold conjunctural +5%). De asemenea, volumul total al comenzilor de mărfuri îşi menţine trendul semnalat în luna anterioară (sold conjunctural -6%).
Deşi cumpărătorii au fost mai rezervaţi şi mai prudenţi faţă de aprovizionarea cu produse în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, ei au avut un comportament normal în luna decembrie 2008. Astfel, volumul vânzărilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul şi-a urmat trendul pozitiv, dar şi-a încetinit creşterea, în decembrie 2007 soldul conjunctural înregistrat a fost de +31%, în timp ce în decembrie 2008 a fost +26%, se arată în comunicatul INS.
În acelaşi timp, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector, potrivit a 85% din opinii, şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni ale acestui an, a fost apreciată ca fiind bună (sold conjunctural +13%), deşi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea a fost mai moderată în intensitate (în decembrie 2007, soldul conjunctural a fost de +24%).
Conform estimărilor din luna decembrie 2008, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de stabilitate pe ansamblul sectorului, conform a 56% din opiniile exprimate.
În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). Acest trend descendent este dat în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste), care înregistrează un sold conjunctural de -29% şi cele mijlocii (50-249 salariaţi), cu un sold conjunctural de -5%.
După opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o uşoară creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul