Activul net al Fondului Proprietatea a crescut cu 3% în februarie, la 16,109 miliarde lei

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a crescut în februarie cu 3%, la 16,109 miliarde lei, respectiv 1,1691 lei/acţiune, lună în care au intrat în portofoliu titluri de la două noi companii listate, posibil şi BRD, şi a fost lichidată participaţia la o societate nelistată.

Urmărește
12 afișări

La finalul lunii ianuarie FP avea un activ net de 15,641 miliarde lei, iar valoarea unitară a activului net era de 1,1352 lei/acţiune.

FP a încheiat luna februarie cu un profit de 2,3 milioane lei, faţă de câştigul din ianuarie, de 1 milion de lei.

Potrivit unui raport transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB) Fondul avea la 28 februarie participaţii la 30 de companii listate pe o piaţă reglementată şi la 54 de societăţi nelistate. La sfârşitul lunii ianuarie, FP avea în portofoliu acţiunile 28 de companii listate şi la 55 de societăţi necotate.

Acţiunile listate erau evaluate la 28 februarie la 6,06 miliarde lei, cu 16% peste valoarea de la finalul lunii ianuarie, de 5,225 miliarde lei, rezultând o diferenţă de 835 de milioane lei.

Având în vedere această valoare, nu este exclus ca Fondul Proprietatea să fie unul dintre cumpărărtorii acţiunilor deţinute de BERD la BRD.

În luna februarie, BERD a ieşit din acţionariatul BRD, vânzând pe bursă aproape 5% din acţiunile băncii din România, cu 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro). Cele mai multe titluri au fost cumpărate de fondurile administrate de Artio Global, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Totodată, conform statisticilor privind investiţiile la BVB, achiziţiile realizate în februarie de străini, 436,7 milioane lei (102,7 milioane euro), au fost mai reduse decât valoarea pachetului vândut de BERD. Astfel, rezultă că şi investitorii instituţionali români au participat la dealurile cu titluri BRD.

Fondul nu precizează ce acţiuni a cumpărat în februarie şi nici din acţionariatul cărei societăţi a ieşit.

Contactaţi de MEDIAFAX reprezentanţii Franklin Templeton au refuzat să precizeze dacă Fondul Proprietatea a cumpărat sau nu acţiuni la BRD, menţionând că politica societăţii de administrare este de a nu comenta investiţiile realizate.

Un alt indiciu că Fondul ar fi cumpărat acţiuni la BRD este şi scăderea sumelor din depozite cu 32%. Lichidităţile au scăzut în februarie cu 341,1 milioane lei, la 709,8 milioane lei, de la nivelul de 1,05 miliarde lei de la finalul lunii ianuarie.

O parte din banii din depozite au fost investiţi în titluri de stat, valoarea acestora avansând în februarie cu 14%, la 301,4 milioane lei, de la 264,9 milioane lei.

La sfârşitul lunii ianuarie, FP a anunţat că vrea să vândă acţiunile deţinute la firma Familial Restaurant din Iaşi, iar la mijlocul lunii februarie şi-a prezentat intenţia de a ieşi din acţionariatul societăţii imobiliare Ciocîrlia Ploieşti. Ulterior, Fondul nu a anunţat dacă a vândut acţiunile sau nu.

Fondurile de investiţii şi companiile din afara României controlau la 28 februarie 18,06% din acţiunile FP, iar persoanele fizice nerezidente aveau 8,8%, potrivit informaţiilor transmise marţi de Fond Bursei de Valori.

În acelaşi timp, fondurile de investiţii şi companiile înregistrate în România deţineau 5,57% din titlurile FP, iar un pachet de 30,78% era controlat de mai multe persoane fizice.

Participaţia statului a rămas la 36,79%, în condiţiile în care procesul de despăgubire în acţiuni FP este suspendat până la începutul lunii mai.

Acţiunile Fondului au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 1,42%, la 0,592 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 8,156 miliarde lei.

Astfel, titlurile FP se tranzacţionează la BVB cu un discount de aproape 50%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici