Reorganizarea vine după un an de probleme ale companiei cu autorităţile politice şi de reglementare, în domeniul antitrust şi confidenţialităţii datelor şi până la taxele plătite în diferite ţări europene. Google are totodată relaţii dificile cu unele industrii europene precum cea de media şi companiile de telecomunicaţii.
Decizia a fost luată pentru simplificarea organizării atât din motive comerciale, cât şi pentru a lucra mai eficient cu partenerii de afaceri şi autorităţile.
Sediul regional al Google va rămâne la Dublin, unde compania are mai multe mii de angajaţi, iar reorganizarea nu va duce la concedieri, a precizat sursa.
Compania americană a devenit ţinta criticilor în Europa, pentru practici agresive de afaceri, o schimbare de rol faţă de anii trecuţi, în care era considerată un model în domeniul inovaţiilor şi noilor posibilităţi economice.
Google susţine în schimb că pentru ca Europa să rămână competitivă pe pieţele globale trebuie să formeze o piaţă digitală unică, în loc să se bazeze pe legilaţiile naţionale ale celor 28 de state membre, care deseori protejează industrii locale.