- Home
- Economic
- ZAGREB, (05.08.2013, 17:05)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aderarea Croaţiei la UE nu a schimbat cu nimic dezastrul economic al ţării
Focurile de artificii care au marcat intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană s-au stins, iar noul membru al blocului comunitar se găseşte, la o lună de la aderare, deloc surprinzător, în faţa realităţilor unui dezastru economic, comentează AFP.
Urmărește
1116 afișări
Aderarea Croaţiei la UE nu a schimbat cu nimic dezastrul economic al ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Intrarea în UE la 1 iulie a marcat o ruptură simbolică a Croaţiei de moştenirea războiului de independenţă din fosta Iugoslavie, din perioada 1991-1995, care a provocat 20.000 de morţi.
Perspectivele redresării economiei, aflată în recesiune din 2008, sunt însă sumbre.
Un croat din cinci nu are un loc de muncă, în timp ce şomajul din rândul tinerilor, de 50%, este de peste două ori mai mare decât media la nivelul UE, de 23%, fiind depăşit doar de cel din Grecia şi Spania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Circa 60% din exporturile Croaţiei sunt destinate pieţei comunitare, dar criza economică care afectează numeroase ţări europene nu permite nicio speranţă de îmbunătăţire.
Economia croată depinde în mare măsură de turismul de pe coasta adriatică, iar intrarea în UE ar putea, în mod paradoxal, să aibă un efect negativ, întrucât Croaţia este constrânsă să impună vize pentru cetăţenii unor ţări din afara Uniunii, precum Rusia şi Turcia.
Totodată, Standard&Poor’s a retrogradat recent perspectiva ratingului Croaţiei de la stabilă la negativă.
Agenţia consideră că avantajele economice ale aderării la UE vor fi limitate de probleme structurale, constrângerile politice în privinţa reformelor bugetare, gradul ridicat de îndatorare în sectorul public şi cel privat, precum şi de mediul extern defavorabil.
Guvernul croat anticipează pentru acest an o uşoară creştere economică, dar analiştii se aşteaptă la o contracţie de 1%.
Executivul de la Zagreb a lansat recent procesul de privatizare a celei mai mari companii de asigurări din ţară şi a companiei feroviare de mărfuri, pentru reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice, care depăşeşte 60% din PIB.
Executivul intenţionează totodată să cedeze controlul asupra unei reţele de peste 1.000 de kilometri de autostradă, pe o perioadă de 50 de ani, pentru rambursarea împrumuturilor contractate pentru construcţia acestora.
Ministrul de Finanţe, Slavko Linici, a indicat că aceste măsuri sunt necesare pentru a evita un faliment al ţării, în timp ce deficitul bugetar a atins 3,4% din PIB în primele şase luni ale acestui an.
"Cu veniturile din privatizări, guvernul va putea acoperi deficitul bugetar, care va reapărea anul viitor, având în vedere că reformele structurale nu au fost aplicate", a avertizat analistul Damir Novotni.
Pentru a deveni membru al UE, Croaţia s-a angajat că combată corupţia, iar fostul premier Ivo Sanader a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru luare de mită.
Organizaţia Transparency International a avertizat însă în privinţa nivelului ridicat al corupţiei din administraţie şi serviciile publice.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe