Aderarea la un fond de pensii cu 10 ani mai târziu reduce cu până la 50% veniturile la pensionare

Aderarea la un fond de pensii facultative ar trebui să aibă loc cât mai devreme, întârzierea cu zece ani a deciziei, la 35 de ani, în loc de 25 de ani, diminuând cu până la 50% cuantumul viitoarei pensii, potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al ING Pensii, Cornelia Coman.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Aderarea la un fond de pensii cu 10 ani mai târziu reduce cu până la 50% veniturile la pensionare

Aderarea la un fond de pensii cu 10 ani mai târziu reduce cu până la 50% veniturile la pensionare (Imagine: Shutterstock)

"Calculele arată că o persoană care va adera la un fond de pensii facultative la 35 de ani, în loc de 25 de ani, va beneficia de o pensie cu până la 50% mai mică. Dacă va semna contractul de aderare la 45 de ani, în loc de 25 de ani, salariatul va beneficia de o pensie cu până la 73% mai mică la finele perioadei active", a spus Coman, la a IV-a ediţie a MEDIAFAX Talks about Private Pensions.

Ea a adăugat că salariaţii care încep să contribuie la un fond de pensii la 55 de ani, în loc de 25 de ani, vor avea o pensie cu până la 80% mai redusă.

ING Pensii este cel mai mare jucător pe segmentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu o cotă de piaţă de 39,2% şi active de 1,69 miliarde lei, în creştere cu 81% faţă de decembrie 2009.

Prin ING Asigurări de Viaţă, grupul olandez ING este prezent şi pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), cu două fonduri de profil, ale căror active au crescut cu 70% în 2010, la 148,07 milioane de lei.

Coman a amintit că potrivit estimărilor în România rata de dependenţă din sistemul public de pensii (raportul salariaţi-pensionari) se va tripla până în 2050, unui angajat urmând să îi corespundă patru pensionari.

"Speranţa medie de viaţă creşte şi asta este o veste bună. Vestea şi mai bună ar fi dacă, după pensionare, vom avea şi venituri decente, ştiindu-se că persoanele cu vârste între 60-70 ani au o gamă complexă de nevoi comparativ cu anii anteriori", a spus Coman.

Potrivit unui studiu demografic, realizat în 2007, speranţa medie de viaţă în România era de 68,5 de ani pentru bărbaţi şi 75 de ani pentru femei la nivelul anului 2005. Peste 20 de ani, acest indicator va creşte la 73 de ani pentru bărbaţi şi 79 de ani pentru femei. În 2050, potrivit studiului, bărbaţii vor trăi, în medie, 76 de ani, iar femeile 82 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici