Administraţia Bush a propus un plan de 700 miliarde de dolari pentru susţinerea sectorului financiar

Administraţia Bush a cerut Congresului să îi permită să utilizeze 700 de miliarde dolari pentru a cumpăra active riscante, în încercarea de a încheia cea mai gravă criză financiară care a avut loc de la Marea Depresiune.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Administraţia Bush a propus un plan de 700 miliarde de dolari pentru susţinerea sectorului financiar

Administraţia Bush a propus un plan de 700 miliarde de dolari pentru susţinerea sectorului financiar

Politicienii democraţi, care controlează ambele camere ale Congresului, au declarat că speră ca planul de salvare să fie aprobat repede, dar că doresc unele schimbări precum un grad mai ridicat de supraveghere, limite impuse plăţilor membrilor din conducerile executive ale firmelor participante şi sprijin pentru gospodării.

Guvernul ar putea utiliza 700 de miliarde de dolari pentru achiziţia de credite ipotecare comerciale şi rezidenţiale şi active legate de acestea, de la băncile cu sediul în SUA sau alte instituţii, în următorii doi ani.

Secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, va avea putere completă asupra implementării planului, iar deciziile lui nu vor fi revizuite de niciun tribunal, potrivit unei copii a proiectului de legislaţie, citată de Reuters.

Paulson "devine de fapt dictatorul sistemului financiar american pentru câteva luni", a declarat un istoric de pe Wall Street, John Steele Gordon, autorul unei cărţi privind datoria naţională a SUA.

Guvernul american va majora limita datoriei publice de la 10.615 miliarde de dolari la 11.315 miliarde de dolari, pentru a permite punerea în aplicare a planului.

Planul administraţiei americane este propus în urma unei săptămâni care a transformat Wall Street-ul prin prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch de căte Bank of America şi salvarea asigurătorului AIG de către guvern.

Proiectul a fost elaborat din cauza temerilor că şi alte instituţii financiare importante s-ar putea prăbuşi şi că pieţele de creditare sunt aproape de punctul de oprire, ceea ce ar afecta funcţionarea economiei SUA.

Reprezentanţii administraţiei Bush au făcut presiuni asupra omologilor lor din Japonia, Germania, Marea Britanie şi alte state, pentru a lua măsuri similare pentru ajutarea propriilor instituţii financiarea, potrivit The Washington Post.

Planul va ajuta menţinerea preţului activelor riscante, a declarat Jan Hatzius, economist şef pentru SUA la Goldman Sachs

"Congresul va vrea să adauge o serie de detalii în următoarele luni astfel încât lucrurile ar putea devenid destul de confuze", a spus Hatzius, menţionând că nu este evident modul în care planul va ajuta situaţia contabilă a băncilor şi va injecta capital la aceste instituţii.

Proiectul de lege prevede că Trezoreria SUA ar putea angaja manageri de active pentru a administra creanţele cumpărate, care ar putea include credite ipotecare rezidenţiale sau comerciale, precum şi instrumente legate de acestea emise înainte de 17 septembrie 2008.

Puterea de cumpărare se va opri la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, dar activele vor putea fi deţine pentru o perioada mai îndelungată.

Trezoreria intenţionează să stabilească preţul titlurilor pe care le cumpără prin intermediul mecanismului de piaţă, acolo unde este posibil.

Investitorii de pe pieţe au aprobat până în prezent cele mai recente eforturi ale administraţiei de a încheia criza financiară, dar ar fi dezamăgiţi dacă Congresul nu aprobă planul de salvare de 700 de miliarde de dolari.

Principalii indici de pe Wall Street au înregistrat joi cea mai bună performanţă zilnică din ultimii şase ani, datorită informaţiilor potrivit cărora autorităţile americane iau în considerare o soluţie mai cuprinzătoare pentru criza financiară, după ce şedinţa de miercuri a fost cea mai nefastă de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Planul de răscumpărare a creanţelor riscante este doar una dintre măsurile stabilite în ultimele zile.

Trezoreria americană a anunţat, vineri, că va utiliza până la 50 de miliarde de dolari dintr-un fond înfiinţat în anii 1930 cu scopul de a dirija intervenţia pe pieţele valutare internaţionale, pentru garantarea, începând din 2009, a valorii nominale a activelor fondurilor mutuale active pe pieţele împrumuturilor pe termen scurt.

Fondurile prezente pe această piaţă, cu o valoare a depozitelor de circa 3,5 trilioane dolari, au fost considerate la adăpost de problemele sistemului financiar internaţional, până la scăderea, activelor la valoarea record de 169,03 miliarde de dolari, în săptămâna încheiată la 17 septembrie, din cauză că investitorii şi-au retras banii.

De asemenea, Comisia americană pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) a hotărât, vineri, ca vânzările în lipsă (short-selling) a 799 de acţiuni ale companiilor din sectorul financiar să fie oprite în Statele Unite, pentru minim zece zile, pentru a proteja investitorii şi piaţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici