„Afacerile mari se fac la introducerea produselor în ţară, unde de exemplu, din 24 de tiruri, doar unul este fiscalizat, iar la unul se aruncă actele. Comerţul intracomunitar a favorizat acest lucru”, a declarat, joi, Sorin Minea.
El a apreciat că aproximativ 5% din această creştere a fost generată de vânzările de produse din carne în târgurile tradiţionale.
„Există două tipuri de fabrici, unele autorizate şi altele doar înregistrate. Ca să obţii autorizaţie trebuie să faci investiţii, aşa că unii aleg doar să se înregistreze. Iar pentru fabricile înregistrate trebuie să menţii doar un minim control. Alţii nici nu se înregistrează şi îşi iau derogare pentru produsele tradiţionale şi vând nefiscalizat”, a continuat Minea.
Omul de afaceri consideră că „piaţa neagră” are perspective de creştere şi în acest an.
„Doar puţin peste un miliard de euro este piaţa fiscalizată şi sunt şanse să crească ponderea celei nefiscalizate şi în acest an. O dată la patru ani e utopic să te gândeşti că se poate schimba ceva”, a precizat Minea.
Sorin Minea, care ocupă şi poziţia de preşedinte al patronatului din industria alimentară Romalimenta, estimează că în acest an afacerile companiei pe care o conduce ar putea creşte cu peste 10%, de la aproximativ 63-65 milioane euro anul trecut.