- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.07.2018, 14:46)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Administratorii fondurilor de pensii Pilon II, îngrijoraţi de afirmaţiile lui Darius Vâlcov
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) îşi exprimă, într-un comunicat transmis luni, „îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile recente ale dlui consilier de stat Darius Vâlcov”, care „pot pune într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanţele Pilonului II de pensii”.
Urmărește
2036 afișări
Administratorii fondurilor de pensii Pilon II, îngrijoraţi de afirmaţiile lui Darius Vâlcov
„Toţi administratorii fondurilor din Pilon II sunt instituţii cu o lungă tradiţie şi prezenţă internaţională pe piaţa financiară. Forma juridică de organizare pe piaţa din România este de societăţi distincte faţă de alte entităţi din grupul-mamă, fiind vorba de societăţi pe acţiuni cu un capital social minim de 4 milioane de euro (nicidecum SRL-uri). De asemenea, toţi administratorii sunt autorizaţi, avizaţi, reglementaţi, supravegheaţi şi controlaţi de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), instituţie a statului român”, precizează APAPR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
De asemenea, comisioanele percepute de administratorii Pilonului II din România „sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum şi de alte sisteme de economisire”. Studiul „Update of IOPS Work on Fees and Charges” realizat de IOPS (organizaţia ce grupează toate instituţiile de supraveghere a sistemelor de pensii private şi asigurări din statele lumii) în 2014 a arătat - potrivit APAPR - că „valoarea totală a comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii este cu 25% (un sfert) mai mică decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS”.
„Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei 7 administratori de la începutul sistemul şi până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiţii semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro şi care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acţionarii administratorilor înregistrează şi astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate - sume nominale, neactualizate cu inflaţia sau alte prime de risc”, precizează APAPR.
Potrivit Asociaţiei, portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiţii să subperformeze într-o anumită perioadă. „Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputaţional într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule. Riscul reputaţional este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confrunta în mod curent. De asemenea, prezenţa tuturor emitenţilor la Bursa de Valori de la Bucureşti este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează şi activitatea tuturor emitenţilor de pe piaţa de capital”, menţionează Asociaţia.
Astfel că „ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile negative făcute de domnia sa (n.n.- Darius Vâlcov) referitoare la performanţa viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influenţa în mod nemeritat evoluţia acesteia doar prin emoţia creată în spaţiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piaţa de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România”, se mai arată în comunicatul citat.
APAPR reiterează faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii din România este „solid, transparent, eficient reglementat şi profitabil pentru participanţi”. Iar performanţa Pilonului II din România „a fost remarcată de instituţii internaţionale prestigioase: Banca Mondială, FMI, OECD, BERD, Comisia Europeană, BetterFinance”.
Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului, a declarat vineri că şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor.
„RCS-RDS anul trecut - această companie care nimeni nu ştia cât valorează - s-a gândit hai să ieşim, deşi aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieşim pe piaţă să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieşit pe piaţă în condiţiile în care cei care trebuiau să cumpere ştiau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieşit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 şi 50% dintre reţele nu au avize, adică s-au legat prin localităţi, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte şi s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acţiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase din cele şapte fonduri - minim cinci - au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an, trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov, la România TV.
„Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect şi spui cumpăraţi acţiuni la Digi că acţiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu eşti cu 25% mai puţin, nu te dezvolţi, îţi faci mai multe datorii, să ştii că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată. Luni, pe bursă, poate oricine să verifice de ce o companie care are tehnologia învechită pentru că suntem amândoi conştienţi că în 3-4 ani nu se vor mai trage cabluri în România şi nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie şi le iei banii de pensii...”, a mai spus, vineri, fostul ministru al Finanţelor.
Darius Vâlcov a afirmat că cele şapte companii administrează 10 miliarde de euro.
„A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei şapte administratori, că sunt şapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dăm banii la stat, dăm un 300 şi ceva de mililoane de euro, fiecare are angajaţi între 20-30 de angajaţi, unul singur are 70 de angajaţi. Miliardul şi jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultaţi? Vă consultaţi între voi?”, a declarat Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului, la România TV.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”