- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.09.2012, 16:32)
- Ioan Dornescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a admis solicitări de creanţe de 3,5 miliarde lei
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a admis solicitări de creanţe de 3,5 miliarde lei şi a respins cereri de 1,17 miliarde lei, băncile având o pondere de 69% din masa credală, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.
Urmărește
601 afișări
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a admis solicitări de creanţe de 3,5 miliarde lei (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax foto)
Euro Insol a înregistrat luni tabelul preliminar de creanţe, vineri urmând să aibă loc prima adunare a creditorilor.
"S-au înregistrat 381 de declaraţii de creanţe, în condiţiile în care noi am notificat 839 de creditori după intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica", a spus Borza într-o conferinţă de presă.
La 20 iunie, data intrării în insolvenţă, Hidroelectrica avea înregistrate în contabilitate datorii de 3,66 miliarde de lei, iar valoarea totală a sumelor solicitate de cei 381 de creditori din tabelul preliminar se ridică la 5,49 miliarde de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Administratorul judiciar a admis creanţe de 3,5 miliarde de lei, a admis sub condiţie alte datorii de 804,1 milioane de lei, nivelul cererilor respinse ridicându-se la 1,17 miliarde de lei.
Valoarea sumelor cu care au dorit să se înscrie "băieţii deştepţi" în tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă, se ridică la 870,5 milioane lei, pretenţiile fiind respinse de administratorul judiciar.
Citeşte şi:
"Băieţii deştepţi" au cerut 870 mil. lei de la Hidroelectrica. Administratorul a respins cererile
Borza a spus că dintre cei 839 de creditori notificaţi, 458 nu s-au înscris la masa credală, valoarea cererilor neînregistrate fiind însă de 11,6 milioane de lei.
"Unele sume au fost mai mici de 120 de lei, valoarea taxei de timbru pentru înregistrare", a adăugat el.
Referindu-se la creanţele garantate, şeful Euro Insol a spus că sunt incluse în tabel zece bănci şi o persoană fizică, iar administratorul judiciar a admis cereri de 1,69 miliarde de lei, din totalul solicitat de 1,82 de miliarde de lei.
"Aici iarăşi o paranteză vis-a-vis de ponderea băncilor în total masa credală: 69%. O cifră interesantă, având în vedere că săptămâna trecută planul de reorganizare de la Asmita a fost votat tot cu acest procent de 69%. Acum sper să nu avem o predilecţie pentru această cifră, care poate să aibă şi alte conotaţii", a spus Borza.
Persoana fizică cu o creanţă garantată de 70.000 de lei este Nicolae Bucurenciu, care a vândut către Hidroelectrica un teren cu plata în rate.
Cel mai mare creditor garantat este BRD, cu o creanţă admisă a 426,3 milioane de lei.
Alte instituţii bancare cu creanţe garantate admise sunt Citibank Europe (276,3 milioane lei), ING Bank (creanţă admisă de 394,8 milioane lei), RBS (128,2 milioane lei), Banca Transilvania (107,9 milioane lei) şi BCR (277 milioane lei).
"Majoritatea băncilor s-au înscris la masa credală cu sumele datorate până la 20 iunie, dar până la 10 septembrie Hidroelectrica a rambursat sume considerabile în contul creditelor bancare, valoarea ratelor plătite în acest interval fiind de 54 milioane de euro", a mai spus Borza.
Creanţele salariale admise conform evidenţelor contabile şi sub condiţie se ridică la 9,7 milioane lei, respectiv 1,6 milioane lei.
Din totalul datoriilor bugetare solicitate, de 536,6 milioane lei, cea mai mare parte a sumei, de 536 milioane lei, a fost admisă sub condiţie.
"ANAF a solicitat înscrierea la masa credală a debitoarei Hidroelectrica cu suma de 144,7 milioane lei. Această creanţa a fost înregistrată sub condiţie. Ministerul Economiei a solicitat înscrierea cu suma de 391,8 milioane lei. Şi această sumă a fost admisă sub condiţia soluţionării dosarului penal în care o serie de directori ai companiei au fost trimişi în judecată împreună cu un fost ministru al Economiei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de subminare a economiei naţionale şi până la momentul la care intanţa se va pronunţa irevocabil, pe o soluţie de condamnare sau de achitare, toate aceste sume soluţionate de cei doi creditori bugetari (...) vor rămâne înregistrate în tabelul preliminar al creanţelor sub condiţie", a spus Borza.
Totodată, creanţele chirografare admise se ridică la 1,8 miliarde lei. Administratorul judiciar a admis sub condiţie alte creanţe de 247,3 milioane lei. În această categorie sunt cei mai mulţi creditori, în număr de 275, prin care "băieţii deştepţi", bănci, dar şi prestatori de servicii sau antreprenori. Tot aici intră şi penalităţi contractuale de 61 milioane lei.
"Simt nevoia să fac o remarcă vis-a-vis de o anumită imoralitate sau ipocrizie a unor creditori care au beneficiat de contracte avantajoase cu Hidroelectrica. Sunt acele contracte identificate şi în raportul de cauze prin care Hidroelectrica a fost constrânsă prin note aprobate de ministrul Economiei şi mediului de afaceri să achiziţioneze de la producătorii termo energie la preţul de 200-250 de lei pe megawatt pe care ulterior să o revândă undeva la 80-89 lei megawatt-ul pe piaţa reglementată, respectiv 130 lei megawatt-ul în cadrul contractelor bilaterale cu băieţii deştepţi", a spus Borza.
În acest sens, el a exemplificat cazul Nuclearelectrica, care a cerut cu titlul de penalităţi de întârziere suma de 41,1 milioane lei, dar a admis că aceste solicitări sunt legale, conform contractelor.
Borza a afirmat că tabelul preliminar a fost înregistrat la Tribunal şi va fi trimis tot luni spre publicare în buletinul procedurilor de insolvenţă. Creditorii nemulţumiţi de înscrierea creanţei pot contesta măsura administratorului judiciar în termen de 5 zile lucrătoare de la publicarea în buletinul procedurilor de insolvenţă.
Tabelul definitiv al creanţelor va fi afişat de administratorul judiciar după soluţionarea tuturor contestaţiilor de către judecătorul sindic.
"Poate să dureze un an, poate să dureze 2 luni (soluţionarea contestaţiilor, n.r.). Depinde de câte contestaţii sunt şi care este complexitatea lor", a spus Borza, răspunzând unei întrebări.
Ulterior, în termen de 30 de zile, creditori cu peste 20% din masa credală, administratorul judiciar sau debitoarea prin administratorul special au posibilitatea să propună un plan de reorganizare a activităţii. În prezent niciun creditor nu deţine individual 20% din masa credală.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe