Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Dacă "băieţii deştepţi" nu acceptă condiţiile, reziliem contractele

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunţat că vrea soluţii amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să iniţieze în iulie discuţii cu beneficiarii acordurilor, dar a adăugat că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.

Urmărește
964 afișări
Imaginea articolului Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Dacă "băieţii deştepţi" nu acceptă condiţiile, reziliem contractele

Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Dacă "băieţii deştepţi" nu acceptă condiţiile, reziliem contractele (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Ca administrator judiciar, ne-am manifestat disponibilitatea să găsim o soluţionare amiabilă, i-am invitat la discuţii săptămâna viitoare, a fost un apel public, prin media. Majoritatea dintre aceşti parteneri încă ai Hidroelectrica şi-au manifestat disponibilitatea de a participa la discuţii. Evident, nu vom mai fi în situaţia în care să acceptăm condiţii de negociere, de exemplu reducerea cantităţilor doar cu 5%. Dacă nu se vor finaliza în condiţiile dorite de Hidroelectrica, evident că vor avea aceeaşi soartă (vor fi reziliate, ca şi contractul cu Euro-P.E.C., n.r.)", a declarat Remus Borza, şeful Euro Insol, al emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.

Euro Insol a denunţat marţi contractul cu Euro-P.E.C. Galaţi, din cauza datoriilor, în valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui mai mare producător de energie din România.

Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme, cunoscute ca "băieţii deştepţi", care cumpără energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preţuri sub cele de pe piaţă.

În 2011 Euro-P.E.C. a cumpărat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Preţul mediu plătit de firma din Galaţi a fost de 141 lei/MWh, faţă de o medie 220 lei pe piaţa de profil OPCOM.

Borza a adăugat că în cadrul procesului de reorganizare a Hidroelectrica vor fi urmărite nu doar contractele de vânzare a electrciităţii, ci şi cele de mentenanţă, antepriză sau de prestări servicii.

"Avem contracte de pază în care plătim agentul cu 24 lei pe oră, asta în timp ce la primele trei firme de profil din piaţă preţul este de şapte lei pe oră. (...) Vorbim de contracte de mentenannţă, de antepriză de ordinul zecilor de milioane de euro cu devize supraevaluate, cu lucrări mai mult sau mai puţin efectuate. Deci, nu ne uităm exclusiv la contractele bilaterale, ci şi la celelalte, de prestări servicii, de antepriză, construcţii, consultanţă, pază, sponsorizări", a mai spus Borza.

Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici