Administratorul reţelei subterane Netcity din Bucureşti a primit o amendă uriaşă pentru abuz de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei a sancţionat Netcity Telecom SRL cu amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziţie dominantă. Compania a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale, potrivit unui comunicat remis, duminică, MEDIAFAX.

Urmărește
6341 afișări
Imaginea articolului Administratorul reţelei subterane Netcity din Bucureşti a primit o amendă uriaşă pentru abuz de poziţie dominantă

Administratorul reţelei subterane Netcity din Bucureşti a primit o amendă uriaşă pentru abuz de poziţie dominantă

Netcity Telecom SRL este concesionarul reţelei Netcity, având ca responsabilităţi proiectarea, realizarea, deservirea tehnică şi comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului Bucureşti, cu scopul principal de găzduire a reţelelor de comunicaţii electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din capitală.

Compania deţine o poziţie de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv şi nerestricţionat de a implementa şi administra reţeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani. Firma oferă suport pentru reţele de comunicaţii şi trebuie să fie pusă la dispoziţia tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în Bucureşti, în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu.

Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2010-2019, concesionarul reţelei Netcity a abuzat de poziţia sa dominantă prin impunerea unor condiţii inechitabile referitoare la:

- modalităţi de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcţionale (operatorii plăteau invers proporţional cu lungimea de tubeta contractată);

- obligarea clienţilor de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport,

- impunerea de branşamente FTTB (tubulatură pre-echipată de către Netcity Telecom cu fibră optică), în condiţiile în care acestea sunt opţionale pentru clienţi;

- limitarea opţiunii operatorilor de a instala, în condiţii clare şi transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicaţii (nu puteau instala alte cabluri în afară de fibra optică),

- durate contractuale mai mari decât doreau clienţii finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) şi plata chiriei aferente contractului de 5 ani.

„Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, noi nu contestăm utilitatea proiectului, care are ca scop atât creşterea calităţii serviciilor de transmisii de date, cât şi îmbunătăţirea aspectul vizual al oraşului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurenţei astfel încât costurile suportate de operatori (şi transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deţine o poziţie de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil faţă de partenerii săi şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru condiţiile de acces la reţeaua sa”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Netcity Telecom SRL a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în perioada 26.11.2013 – 26.10.2016, administraţia Municipiului Bucureşti, prin Primarul General şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condiţiilor de acces la infrastructura Netcity. În acest fel (neacţionând), Primăria Bucureşti a încălcat reglementările în domeniul concurenţei (art. 8 din Legea Concurenţei), favorizând continuarea abuzului de poziţie dominantă a Netcity Telecom până în anul 2016, când au intrat în vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi cele privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice (Legea nr. 159/2016).

„Având în vedere că la ora actuală, în mai multe oraşe din ţară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor reţele de tip <Netcity>, concluziile din acest caz reprezintă o atenţionare pentru toţi actorii implicaţi, companii şi primării”, a mai adăugat Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Reamintim că investigaţia privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Netcity fost declanşată în anul 2016, la plângerea Ines Group SRL, şi a fost conexată cu investigaţia declanşată în luna aprilie a anului 2019, la plângerea Interlan Internet Exchange SRL.

În prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii.

La sfârşitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de reţea subterană de fibră optică, la care sunt racordate 20.300 de clădiri. Din total, 560 de kilometri de reţea au fost construiţi de Netcity Telecom de la începutul anului 2018 şi până la finalul lui iunie 2019, infrastructură la care au fost racordate 7.500 de clădiri. În prezent, lucrările continuă, cu precădere, pe străzile secundare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici