Administratorul special al Oltchim va putea vinde sau transfera active neutilizate ale combinatului
Mandatul administratorului special al Oltchim va cuprinde, printre altele, identificarea activelor neutilizate care pot fi vândute sau transferate, notificarea creditorilor bugetari pentru neînceperea executării silite şi solicitarea către furnizorii de utilităţi pentru eşalonarea datoriilor.
Administratorul special al Oltchim va putea vinde sau transfera active neutilizate ale combinatului (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Mandatul va cuprinde, fără a se limita la acestea (...) luarea unor măsuri de administrare, gestionare şi supraveghere financiară a societăţii, cu prioritate asupra următoarelor: situaţia îndeplinirii principalilor indicatori economico-financiari şi de performanţă, identificarea unor active neutilizate care pot fi transferate/vândute, inventarierea datoriilor şi a plăţilor restante, în structura lor", se arată în ordinul ministrului Economiei pentru instituirea procedurii de administrare specială la Oltchim.
Guvernul a decis în urmă cu o săptămână ca Oltchim să intre în administrare specială.
Administratorul special al Oltchim va avea mandat pentru inventarierea datoriilor, a creanţelor şi a activelor care ar putea fi revendicate şi va solicita furnizorilor de utilităţi ai Oltchim să reeşaloneze datoriile pe care trebuie să le recupereze de la combinatul chimic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Mandatul administratorului special va cuprinde şi notificarea creditorilor bugetari în vederea neînceperii sau supendării de către aceştia a oricăror măsuri de executare silită, precum şi luarea unor măsuri de întărire a disciplinei fiscale.
"Procedura de administrare specială în perioada de privatizare încetează la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, în situaţia privatizării sau la data stabilită prin ordin al ministrului Economiei", se spune în ordin.
Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, statul intenţionând să scoată la vânzare pachetul majoritar de acţiuni.
În funcţia de analiza financiară a combinatului, în mandatul administratorului special ar putea fi adăugate alte "măsuri excepţionale" care ar urma să fie luate înainte de anunţul ofertei de privatizare a combinatului.
Printre aceste măsuri se numără divizări, fuziuni, vânzări de active, restructurarea combinatului cu sau fără disponibilizări de personal, externalizarea unor activităţi sau conversia în acţiuni a unor creanţe.
Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că vânzarea participaţiei majoritare la Oltchim rămâne una dintre priorităţile Guvernului. Termenul convenit cu FMI pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea este sfârşitul lunii septembrie.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE, care deţine 18,3% din acţiuni, şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
Combinatul chimic a înregistrat în primul trimestru pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), faţă de un rezultat negetiv de 2,64 milioane lei în primele trei luni din anul precendent, şi venituri mai mici cu 49,3%, la 263,4 milioane lei.
Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, în principal către Electrica, bănci şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală se ridică la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câştigul a fost modest.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria