Adoptarea unor politici adecvate în logistică ar putea crea 150.000 de locuri de muncă până în 2025

Adoptarea unor politici adecvate în domeniul transportului şi logisticii ar putea adăuga până la 25 de miliarde de euro la PIB-ul României până în 2025 şi ar putea duce la crearea a 150.000 de noi locuri de muncă, potrivit unor experţi în domeniu.

Urmărește
12 afișări

Peste 250 de experţi, prezenţi la un seminar organizat de compania de logistică Archicom, European Gateways Platform, Dutch-Romanian Network, Camera de Comerţ Româno-Olandeză şi PwC România, au discutat miercuri despre posibilităţile de a spori competitivitatea României în Europa, prin transformarea Portului Constanţa în centrul logistic al Europei Centrale şi de Est.

Printre măsurile propuse în acest sens se numără plata TVA la import prin decont pentru toate companiile, indiferent de valoarea importurilor, reprezentarea fiscală globală, oferirea de avantaje suplimentare pentru agenţii economici autorizaţi, vămuirea mărfurilor în interiorul ţării, o strategie de transport inter-modal în România, educaţia în domeniul logistic şi al lanţurilor de aprovizionare în cadrul Universităţilor din România.

"Noile state membre ale Uniunii Europene, plus Austria, generează în prezent mai mult de 12% din PIB-ul UE, însă regiunea atrage mai puţin de 1% din traficul maritim de marfă destinat Europei. Acesta este un dezechilibru major, estimat din calculele noastre la mai mult de 5 milioane de containere TEU per an şi 20 de miliarde de tone de mărfuri vrac, bunuri provenind în principal din Asia de Est şi Orientul Mijlociu care ar trebui să ajungă direct în regiune, dar tranzitează în schimb statele din Europa de Nord-Vest", a afirmat Robin Martens, directorul executiv European Gateways Platform şi director general al Archicom România.

În cadrul întâlnirii s-a anunţat şi crearea primelor facultăţi de logistică din România, deschise în parteneriat de Universităţile Politehnice din Bucureşti şi Timişoara, Universitatea Ovidius din Constanţa şi Universitatea Fontys de Ştiinţe Aplicate din Venlo.

"Acest program, finanţat parţial de către statul olandez, este un pas important înainte în dezvoltarea capacităţii logistice şi de transport a României, prin crearea unei noi generaţii de specialişti în logistică cu o înaltă calificare, care vor folosi practicile şi capacităţile logistice de ultimă generaţie, similare cu cele utilizate în Olanda", a declarat în comunicat Gerard Kuijs, proprietar şi director executiv al Archicom România.

De asemenea, a fost anunţată înfiinţarea asociaţiei Romania Black Sea Gateway Association, menită să promoveze dezvoltarea potenţialului României în domeniul activităţilor de re-export, transport şi logistică, acţionând ca un partener de dialog pentru autorităţile române, dar atrăgând totodată investitorii interesaţi de oportunităţile comerciale, de asamblare, transport şi logistică oferite de România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici