În America, Barack Obama a eşuat însă în reformarea legii privind imigranţii, iar candidaţii republicani sunt mai degrabă în stare să scurtcircuiteze graniţele cu Mexic decât să-i educe pe copiii celor care stau ilegal în ţara lor.
Statele Unite educă cercetători străini în universităţile lor, după care îi expulzează, o politică despre care primarul New York-ului, Michael Bloomberg, spune că este „sinucidere nationala”.
Schimbările dese de poziţie privind imigranţii nu mai surprind însă pe nimeni, spun jurnaliştii britanici. Ele sunt rezultatul ciclic al unei bezne economice combinate cu o creştere a presiunilor asupra ţărilor dezvoltate. Guvernele de pretutindeni se întreabă dacă are sens sau nu să se împotrivească. Până la urmă, diaspora joacă un rol important în creşterea economică.
Reţelele de imigranţi, precum scoţienii, evreii, chinezii ori indienii, au fost deseori o forţă economică destul de semnificativă, iar mijloacele de transport accesibile au ajutat la creşterea acestora la nivel global. Astăzi, imigranţii au ajuns să fie în număr tot mai mare.