- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.10.2023, 18:44)
- Cristina Bellu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Afacerile de familie din România mai au nevoie de 15-20 de ani pentru o profesionalizare completă
Afacerile de familie din România se află încă în stadiul de dezvoltare din punct de vedere al gradului de profesionalizare, prin comparaţie cu afacerile de familie din alte state europene, însă accesul la educaţie şi tehnologie poate duce la o creştere a acestuia, susţin investitorii elveţieni.
Urmărește
201 afișări
Afacerile de familie din România mai au nevoie de 15-20 de ani pentru o profesionalizare completă
„Afacerile de familie din România mai au nevoie de 15-20 de ani pentru o profesionalizare completă, pentru că avem o istorie de sub 35 de ani de capitalism. Cu toate acestea, evoluţia unor afaceri de familie din România a fost, oricum, spectaculoasă în această perioadă”, a spus Adriana Cioca, Managing Director al Artemis România şi membru în board-ul Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R), citată de Ziarul Financiar.
Statele Unite ale Americii, Germania şi Franţa se află în clasamentul ţărilor din care provin afacerile de familie cu cele mai mari venituri în 2023, conform raportului Family Business Index realizat de firma de audit şi consultanţă EY şi University of St. Gallen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cele mai mari afaceri de familie au avut o creştere a veniturilor mai mare decât creşterea economiei la nivel global, mai arată rezultatele aceluiaşi studiu.
Elveţia se află pe locul 9 în topul statelor în funcţie de veniturile afacerilor de familie, conform Family Business Index 2023, cu un număr de 15 afaceri de familie.
„În Elveţia, cele mai mari afaceri de familie generează peste 235 de miliarde de dolari, aproape o treime din PIB-ul acestei ţări. Procesul de decizie mai scurt, orientarea spre inovaţie, reinvestirea profitului, planul de succesiune bine definit şi independenţa financiară faţă de bănci sunt câteva dintre caracteristicile afacerilor de familie mature, profesionalizate, din Elveţia, de la care antreprenorii români au ce învăţa”, a mai spus Adriana Cioca.
Potrivit Family Business Index, trei sferturi (76%) dintre afacerile de familie au o istorie de peste 50 de ani.
”Există totuşi şi o serie de trăsături comune care pun piedici în dezvoltarea afacerilor de familie din Europa de Vest, de la care antreprenorii români pot învăţa. De exemplu, în cazul succesiunii în afaceri, unii moştenitori nu sunt suficient de bine pregătiţi în domeniile respective pentru a prelua frâiele afacerii familiei, în timp ce managerii aduşi din extern <nu rezistă> culturii organizaţionale creată de familie. De asemenea, în unele cazuri, există o reticenţă în a folosi cele mai noi tehnologii sau în folosirea digitalizării pentru eficientizarea afacerii”, a mai explicat Adriana Cioca.
Ea a mai precizat că generaţiile următoare de antreprenori care moştenesc afacerile de familie vor avea un rol esenţial în creşterea performanţelor acestor organizaţii, în deschiderea către pieţe externe, în planificarea strategică şi în digitalizarea accelerată a proceselor de business. Cu toate acestea, fără încrederea dată de părinţii-fondatori ai afacerilor, noile generaţii nu vor putea continua dezvoltarea afacerilor de familie şi profesionalizarea acestora.
„Afacerile de familie sunt coloana vertebrală a economiei globale. Acestea reprezintă a treia putere economică globală a lumii, după SUA şi China şi concentrează aproximativ 75% din totalul angajaţilor la nivel mondial”, a concluzionat Adriana Cioca.
În octombrie 2023, Camera de Comerţ Elveţia-România a ajuns la peste 100 de companii membre care au aproape 18.000 de angajaţi în România.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe