Afacerile din industria românească TI&C au urcat cu 6% anul trecut, la 8,8 miliarde euro - studiu

Cifra de afaceri din industria românească TI&C a atins anul trecut 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea înregistrată în 2009 şi cu 3,3% sub nivelul din 2008, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, se arată într-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC).

Urmărește
10 afișări

"Pe ansamblu, bilanţul pare neaşteptat de pozitiv pentru o perioadă de recesiune atât de severă, dar, la o analiză de detaliu, trebuie notate traiectorii diferite şi decalaje considerabile în evoluţia sectoarelor TI&C (Tehnologia Informaţiei & Comunicaţii)", a declarat, într-un comunicat, Mircea Vuici, coordonatorul studiului.

Segmentul producţiei de echipamente IT (hardware) a contribuit "aproape în întregime" la creşterea cifrei de afaceri din industria TI&C, propulsată de exporturi şi dominată de platforma Nokia, în timp ce sectoarele de servicii au evoluat negativ, fiind influenţate puternic de contracţia pieţei interne.

Sectorul telecomunicaţii, care depinde cel mai mult de consumul intern, a fost şi cel mai puternic afectat de criză. Cifra de afaceri a sectorului a scăzut cu 14% în 2009 şi cu încă 10% în 2010, la 3,97 miliarde euro, în condiţiile declinului veniturilor din telefonie fixă şi mobilă şi din cablu TV analogic, necompensat de avansul segmentelor Internet broadband şi TV digital.

"În doi ani sectorul telecom a pierdut 1,1 miliarde euro, din care circa 850 milioane euro reprezintă reducerile insumate ale primelor trei companii telco, respectiv Orange, Vodafone şi Romtelecom", se arată în studiu.

La rândul său, sectorul software şi servicii TI a înregistrat, în 2009, o scădere cu 13%, la 2,19 miliarde euro, dar a urcat în 2010 cu 9% la 2,39 miliarde euro, nivel cu cinci puncte procentuale sub cel din 2008.

"Şocul resimţit în primul an de criză de majoritatea companiilor de software şi servicii a fost deosebit de puternic, mai ales că a survenit după opt ani de creşteri continue ale sectorului cu rate anuale depăşind 20%", conform ITC.

Sectorul hardware şi electronică a fost singurul care a evoluat ascendent pe întrega perioadă a crizei, cu creşteri de 16% în 2009 şi 43% în 2010.

"Reducerea consumului intern la aproape jumătate a afectat producătorii locali, în special retailerii-asamblatori de calculatoare, care au cunoscut un declin dramatic soldat cu insolvenţe şi falimente. Unităţile de producţie ale companiilor străine au întâmpinat dificultăţi în 2009, dar au avansat puternic în 2010, o dată cu revenirea comenzilor externe. Contribuţia cea mai importantă a avut-o platforma Nokia de la Jucu/Cluj, care a ajuns să reprezinte două treimi din producţia totală", conform ITC.

Potrivit ITC, pentru 2011, "prognoza de creştere modestă", de 1,5%, este revizuită în sens pozitiv.

"Se consideră că principalele motoare ale creşterii economice vor fi exporturile şi investiţiile străine directe, în timp ce contribuţia consumului intern al populaţiei va fi mult mai slabă. Datele statistice pe primul trimestru confirmă evoluţii pozitive în multe domenii, dar indică şi viitoarele pericole (inflaţie, apreciere a leului, etc)", se arată în studiu ITC.

Astfel, în studiu se arată că se va înregistra o creştere în retailul electro-IT, explicabilă prin nivelul extrem de scăzut la care ajunsese, atenuarea contracţiei din telecomunicaţii, creşterea din servicii TI şi avansul susţinut al exporturilor de hardware şi electronică.

În telecomunicaţii, aşteptările pentru întreg anul 2011 sunt legate de o stopare a declinului şi o stabilizare la un nivel inferior celui de la sfârşitul anului trecut.

Sectorul software şi servicii va continua să evolueze pozitiv, în condiţiile accentuării cererii externe, dar şi ale reluării investiţiilor companiilor din economie şi măririi consumului generat de componentele TI ale proiectelor finanţate din fondurile structurale.

"O creştere a cifrei de afaceri a întregului sector cu 10%-15% şi depăşirea nivelului din 2008 poate fi considerată o estimare precaută", apreciază ITC.

Sectorul hardware şi electronică, dominat de unităţile de producţie ale multinaţionalelor, îşi va menţine cursul ascendent din anul trecut şi va înregistra noi creşteri cu două cifre provenite din exporturile susţinute de cererea externă, mai apreciază Institutul pentru Tehnica de Calcul în studiul realizat.

Analizele ITC se bazează în principal pe prelucrarea datelor de bilanţ ale firmelor TI&C, dar şi pe informaţiile comunicate de companii sau furnizate de instituţii publice ca INS, BNR, ANV, etc. Aceste studii urmăresc să ofere o imagine asupra evoluţiei industriei, complementară informaţiilor privind piaţa care circulă mai frecvent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici