- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Afacerile Rompetrol Rafinare au urcat în 2010 la 3,55 mld.dolari; pierderi în urcare cu 11% -2-
Afacerile consolidate ale Rompetrol Rafinare (RRC) s-au majorat anul trecut cu 11,6%, de la 3,18 miliarde dolari la 3,55 miliarde dolari, iar pierderile au crescut cu 11,1%, de la 173,7 milioane dolari la 193,1 milioane dolari, conform rezultatelor financiare preliminare, comunicate marţi.
Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol
Logistics şi Rompetrol Gas.
Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).
Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a consemnat în 2010 un avans al EBITDA de la 3,25 milioane dolari la 16 milioane dolari.
"Rezultatele financiare au fost influenţate în primul rând de factori externi, precum evoluţia cotaţiei ţiţeiului (+28%) şi a produselor petroliere (+25% pentru benzine, +28% pentru motorine), scăderea cererii de produse, închiderea sau reducerea capacităţilor de rafinare, sau de îmbunătăţirea cu 42% a marjei de rafinare. La acestea se adaugă însă şi condiţiile dificile de obţinere a capitalului de lucru şi a finanţărilor aferente, diferenţele de curs valutar, impactul unor măsuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19 la 24%, creşterea ratei inflaţiei (de la 4,75% în 2009 la 7,90% în 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite", se arată într-un comunicat al Rompetrol.
Rompetrol Rafinare - rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 2,8 miliarde dolari, în creştere cu 5%, şi un profit EBITDA negativ, de 28,6 milioane dolari.
În perioada reviziei pe segmentul de rafinare, derulate în perioada 20 septembrie – 1 noiembrie, au fost realizate investiţii de peste 43 de milioane de dolari. Printre cele mai importante proiecte realizate se numără retehnologizarea instalaţiei de Cracare Catalitică, care permite majorarea semnificativă a randamentelor de producţie, integrarea de noi sisteme de monitorizare a performanţelor
instalaţiilor, dar şi crearea premiselor necesare integrării viitoarelor instalaţii în cadrul fluxului operaţional al rafinăriei.
De asemenea, Rompetrol Rafinare a finalizat în ultimul trimestru din 2010 şi construcţia unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) în portul Midia, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la aproximativ 3,8 milioane dolari.
Vânzările totale de carburanţi aferente segmentului de rafinare au totalizat 2,34 milioane de tone în 2010, în scădere cu 17% faţă de perioada similară din 2009, pe fondul unei cantităţi totale de materii prime procesate de 3,4 milioane tone, în scădere cu 15%, din cauza lucrărilor de revizie programate.
Pe segmentul de distribuţie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas), afacerile au urcat anul trecut cu 12%, la aproximativ 2,2 miliarde de dolari, iar profitul operaţional a scăzut cu peste 30%, de la 47 milioane dolari la aproximativ 32 milioane dolari.
Rezultatele au fost influenţate puternic de reducerea marjelor comerciale, cu 12% pe segmentul de retail şi 23% pe wholesale, diferenţele de curs valutar dar şi de scăderea cererii de produse.
Astfel, volumele tranzacţionate au scăzut anul trecut cu 3% pe segmentul de retail, mai expus crizei economice decât segmentul wholesale, care a înregistrat o creştere de 1%.
La sfârşitul anului 2010, Rompetrol Downstream opera 788 de staţii (131 staţii proprii, 153 staţii Partener, 151 staţii Expres şi 353 baze interne).
Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 265,7 milioane dolari, în creştere cu 11%, şi un rezultat operaţional pozitiv, de 13,7 milioane dolari, faţă de nivelul negativ de 13,6 milioane dolari din 2009.
"Rezultatele financiare vin pe fondul eficientizării activităţii companiei, a diversificării portofoliului de produse dar şi marjelor pozitive obţinute din vânzarea produselor petrochimice. Cantitatea de materie primă procesată de companie în 2010 a scăzut cu 16% faţă de nivelul atins în 2009, ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalaţiei de polietilene de înaltă densitate (HDPE). Compania şi-a propus pentru acest an finalizarea lucrărilor de majorare cu peste 70% a capacităţii de producţie, creşterea securităţii în exploatare, dar şi o reducere a costurilor de procesare", se arată în comunicat.
Grupul precizează că Rompetrol Rafinare a avut o contribuţie totală către bugetele locale şi centrale de aproximativ 1,2 miliarde dolari, în creştere cu 17% faţă de 2009.
Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde de lei. Acţiunile companiei, listate la Bursa de Valori Bucureşti, au închis şedinţa de tranzacţionare de luni în stagnare, la 0,0564 lei/ unitate. La această cotaţie, capitalizarea Rompetrol Rafinare totalizează 1,18 miliarde lei.
Grupul Rompetrol este controlat de compania KazMunaiGaz, deţinută de statul kazah.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12