Afacerile SN Radiocomunicaţii au crescut cu 1% în 2010, la 79,2 milioane euro

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) a consemnat o cifră de afaceri de 79,2 milioane de euro în 2010, în creştere cu 1,1% faţă de anul precedent, rezultat care plasează operatorul în afara tendinţei de scădere a pieţei, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al SNR, Cristian Niţu.

Urmărește
12 afișări

"Ca toţi jucătorii activi în telecom, SNR este şi ea afectată de trendul general de scădere a economiei prin diminuarea cererii, dar şi de scăderea puterii de cumpărare a clienţilor. În plus, piaţa telecom din România este una atipică, unde este omniprezent, sub o formă sau alta, aşa numitul «război al preţurilor», ceea ce duce la o contracţie a marjei de profit a oricărui operator de mici sau mari dimensiuni", a adăugat Niţu.

El a arătat că deşi toţi operatorii telecom au raportat scăderi ale cifrei de afaceri între 8% şi 18% în 2010, obiectivul managementului SNR a fost menţinerea nivelului veniturilor comparativ cu 2009.

"Atât creşterea cifrei de afaceri, cât şi scăderea pierderilor reprezintă componente prioritare ale proiectului extins de modernizare şi de rentabilizare a SNR. O serie de măsuri au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei operatorului, cum ar fi optimizarea flotei auto şi a consumului de energie electrică, reducerea cheltuielilor cu piesele de schimb şi cu numărul de ore suplimentare, alături de diminuarea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţia echipamentelor, dar şi demararea unui proces complex de redefinire al liniilor de business", a explicat şeful SNR.

Fost director general al Romtelecom si Artelecom, Niţu a preluat conducerea SNR în septembrie 2010, înlocuindu-l pe Marius Popenţiu.

Potrivit lui Niţu, principalele realizări ale SNR în 2010 au fost începerea procesului de modernizare a infrastructurii reţelei pentru creşterea competitivităţii serviciilor de comunicaţii, pregătirea procesului de tranziţie către televiziunea digitală (DVB-T) şi lansarea comercială a serviciilor broadband de tip WiMAX, primul oraş acoperit fiind Oneşti (noiembrie 2010).

Costurile întregului proiect WiMAX la nivel naţional, care are termen de finalizare anul 2011, se ridică la aproximativ 40 milioane de euro, care vor fi acoperite prin credit. În noiembrie 2010, SNR a anunţat că va contracta de la BCR un împrumut de 65 milioane de euro, destinat în principal refinanţării altor împrumuturi.

Pentru 2011, Niţu a spus că managementul operatorului vizează să menţină SNR în poziţia de lider pe piaţa de servicii de broadcasting din România, pentru posturile publice şi private, şi să întărească prezenţa în sectorul de comunicaţii - la nivelul serviciilor de tip broadband, serviciilor de date, cât şi la nivelul serviciilor de colocare spaţii tehnice.

"Continuarea proiectului de extindere, de modernizare şi de rentabilizare a companiei, impune cu necesitate consolidarea realizărilor din 2010 şi atingerea obiectivelor fixate pentru acest an. În acest sens, apreciez că sunt realizate şi că pot fi atinse câteva obiective majore, dintre care aş menţiona câştigarea uneia sau a mai multor licenţe digitale DVB-T, pregătirea şi derularea tranziţiei către televiziunea digitală, vânzarea şi implementarea serviciilor de tip WiMAX la nivel naţional şi menţinerea poziţiei dominante pe piaţa de broadcasting", a spus şeful SNR.

Politica SNR în privinţa serviciilor WiMAX urmăreşte extinderea reţelei în peste 40 de oraşe, potrivit datelor operatorului.

WiMAX este un standard care permite furnizarea de servicii de acces la Internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de până la 50 kilometri, prin tehnologii fără fir.

Reţeaua WiMAX a SNR va fi construită în baza unei licenţe în benzile de frecvenţe radio de 3,6 GHz-3,8 GHz, câştigată în noiembrie 2008.

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România. Sub brandul Radiocom, compania asigură suport de transmisii pentru telefonia publică, reţelele de telefonie mobilă, transfer de date şi Internet.

SNR este controlat integral de stat, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici