AFDJ Galaţi: România nu va pierde controlul Gurilor Dunării

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi reacţionează, luni, la articolele apărute în presă pe tema „România ar putea pierde controlul Gurilor Dunării”, precizând că unele informaţii au fost scoase din context. Potrivit AFDJ, regia nu înregistrează pierderi financiare.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului AFDJ Galaţi: România nu va pierde controlul Gurilor Dunării

AFDJ Galaţi: România nu va pierde controlul Gurilor Dunării

„R.A. AFDJ Galaţi nu este pe pierdere. Regia înregistrează cheltuieli în limita realizării veniturilor conform bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate”, informează instituţia într-un comunicat.

Conducerea AFDJ a participat, pe 19 februarie 2025, la o şedinţă convocată de Secretariatul General al Guvernului, la sediul Guvernului României, nu la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), aşa cum s-a vehiculat în presă, se arată în comunicat. Discuţiile s-au concentrat pe analiza reorganizării tuturor Regiilor Autonome pentru îndeplinirea jaloanelor de aderare la OCDE. Printre temele abordate s-au numărat posibila separare a serviciilor comerciale de cele administrative (semnalizare, dragaj, apărări de maluri) şi schimbarea formei de organizare în S.A. sau S.R.L.

Reprezentanţii AFDJ subliniază că nu s-a discutat despre privatizarea regiei. Atât Ministerul Transporturilor, cât şi AFDJ susţin că AFDJ Galaţi a fost înfiinţată printr-un acord internaţional ca „Administraţie fluvială specială”, conform Convenţiei de la Belgrad din 1948, ratificată de România prin Decretul nr. 298/1984.

În ceea ce priveşte aplicabilitatea Legii nr. 187/2023 în cazul AFDJ, reprezentanţii regiei precizează că reorganizarea prevăzută de această lege nu poate fi aplicată. Motivul principal este că AFDJ Galaţi îndeplineşte responsabilităţi internaţionale delegate de statul român, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Belgrad. Orice schimbare a formei de organizare ar trebui analizată de toţi semnatarii convenţiei, inclusiv cei 11 membri cu drept de vot şi şapte observatori.

Reprezentanţii AFDJ subliniază că activităţile desfăşurate sunt de monopol reglementat, având importanţă internaţională strategică. Regia nu desfăşoară activităţi comerciale şi nu generează profit, ci asigură condiţiile de navigaţie pe sectorul românesc al Dunării şi pe braţele adiacente, inclusiv administrarea Barei Sulina, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte selecţia administratorilor şi a directorilor, AFDJ confirmă că a aplicat prevederile OUG 109/2011 şi a trimis la timp indicatorii de performanţă solicitaţi. Referitor la reducerea tarifelor de tranzitare a Canalului Sulina cu 50%, AFDJ precizează că această măsură s-a aplicat conform reglementărilor Consiliului Concurenţei. În urma discuţiilor cu Consiliul Director şi Direcţia Consiliului Concurenţei, tarifele au fost reîntregite.

AFDJ respinge speculaţiile legate de implicarea unor nume din conducerea MTI, subliniind că a avut întotdeauna susţinerea ministerului pentru păstrarea identităţii regiei şi a desfăşurării activităţilor specifice politicilor pe Dunăre, mai transmit reprezentanţii regiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici