Ucraina protestează împotriva companiilor franceze care nu şi-au întrerupt afacerile în Rusia şi solicită un boicot la nivel mondial. Miercurea trecută, după un apel al preşedintelui Zelenski, Renault a luat, în sfârşit, decizia de a suspenda operaţiunile.
Sâmbătă dimineaţa, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut lumii să boicoteze cele trei mărci franceze de distribuţie la scară largă care aparţin familiei Mulliez, adică Auchan, Leroy Merlin şi Decathlon. „
Odată cu refuzul de a opri activităţile din Rusia, holdingul Auchan ia decizia conştientă de a finanţa din nou atrocităţile ruseşti din Ucraina şi de a face profituri datorită sângelui vărsat – a scris Kuleba pe Twitter -. Rog toţi clienţii şi partenerii de afaceri din întreaga lume să boicoteze Auchan, Leroy Merlin şi Decathlon”.
By refusing to end business activities in Russia, Auchan Holding makes a conscious choice to further sponsor Russian atrocities in Ukraine and make blood profits. I call on all customers and partners around the globe to boycott @AUCHAN_France @alcampo @Leroymerlinfr @Decathlon pic.twitter.com/yLnzFajMlu
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 26, 2022
În ultimele zile, protestele s-au intensificat, iar reţelele de socializare sunt pline de atacuri la adresa celor trei mărci, care după retragerea Renault sunt cele mai importante mărci franceze care au rămas în Rusia, alături de multinaţionala energetică TotalEnergies.
Familia Mulliez se apără vorbind despre imposibilitatea de a opri brusc afacerile şi de a concedia mii de oameni în Rusia. AFM – Association Familiale Mulliez este primul angajator francez din Rusia, cu un total de 76.000 de angajaţi (45.000 în gigantul bricolaj Leroy Merlin, 29.000 în hipermarketurile Auchan şi 2.500 în magazinele sportive Decathlon).
Sancţiunile decise de Uniunea Europeană nu impun deocamdată oprirea activităţilor de acest tip, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat la finalul summitului UE de la Bruxelles că vrea să „elibereze” companiile, delegând managerilor acestora decizia de a continua sau nu până când o eventuală înăsprire a sancţiunilor face oprirea obligatorie. Dar, poziţia familiei Mulliez este foarte contestată.