AFP: Criza datoriilor din zona euro s-a calmat, însă nu a dispărut

Intensitatea crizei datoriilor din zona euro s-a redus, în urma angajamentelor statelor de a face mai mult pentru redresarea situaţiei bugetare, însă perioada de calm ar putea fi scurtă durată din cauza persistenţei problemelor de fond legate de sectorul bancar şi gradul de îndatorare.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului AFP: Criza datoriilor din zona euro s-a calmat, însă nu a dispărut

AFP: Criza datoriilor din zona euro s-a calmat, însă nu a dispărut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Criza din zona euro este pe cale de a fi depăşită, apreciază investitorul american George Soros.

"În prezent există hotărârea de a face ceea ce lipsea, anume o politică bugetară comună sau administrarea unei trezorerii comune", a afirmat Soros.

După un an de coşmar, în care euro a ajuns aproape de dispariţie, statele europene se bucură de o perioadă de linişte, notează AFP.

La revenirea calmului au contribuit mai multe emisiuni de obligaţiuni reuşite, lansate în special de Portugalia şi Spania, dar şi indicatorii economici încurajanţi din state precum Germania, cea mai mare economie din Europa.

Ţările europene s-au pus, de asemena, pe treabă, înfiinţând în luna mai a anului trecut un fond de urgenţă pentru susţinerea financiară a zonei euro. Statele lucrează la consolidarea mecanismului prin suplimentarea resurselor acestuia. Totodată, membrii uniunii monetare vor să înăsprească disciplina bugetară, să-şi coordoneze mai bine politicile şi măsurile de îmbunătăţire a competitivităţii, pentru a face ca zona euro să evolueze spre o veritabilă guvernare economică. Germania şi Franţa au propus semnarea unui pact în acest sens.

Propunerea este controversată, în condiţiile în care mai multe state europene consideră că un asfel de pact ar reprezenta mai degrabă un "diktat" german.

Aceste idei vor fi prezentate luna viitoare, la un summit special al statelor din zona euro.

"Toată lumea aşteaptă întâlnirea de la începutul lunii martie. Vom vedea atunci dacă ceea ce va fi pus pe masă va fi de natură să satisfacă aşteptările", a spus André Sapir, specialist în economie la centrul de studii europene Bruegel.

Analiştii băncii americane Morgan Stanley apreciază că problemele zonei euro sunt departe de a fi rezolvate. Ei văd în măsurile discutate pentru zona euro un pas în direcţia bună, însă nu un remediu miraculos.

Alţi analişti consideră că o soluţie globală nu va fi eficientă fără abordarea mai multor probleme de fond, precum situaţia datoriilor Greciei sau ale băncilor. În privinţa Greciei, ideea unei reduceri a datoriei câştigă tot mai mult teren.

"Sunt puţine şanse ca Grecia să-şi poată onora obligaţiile financiare, aşa că va trebui găsită o modalitate de a reduce datoriile într-un fel sau altul", subliniază un analist.

Pentru sectorul bancar, autorităţile europene au în vedere efectuarea de noi teste de stres până în vara acestui an., mai dificile decât cele rulate anul trecut.

"Vor trebui găsite răspunsuri pentru problemele sectorului bancar spaniol. Niciuna din problemele fundamentale ale zonei euro nu a fost rezolvată", remarcă Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland.

Metodologia noilor evaluări este în prezent în curs de finalizare. Testele de anul trecut au fost picate de doar şapte bănci, niciuna din Irlanda, ceea ce a alimentat criticile care etichetează exerciţiul ca irelevant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici