- Home
- Economic
- BRUXELLES, (19.05.2013, 15:26)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: Europa şi China au prea mult de pierdut de pe urma unui război comercial
Litigiile comerciale dintre UE şi China s-au intensificat în ultima perioadă, vizând de la echipamente de telecomunicaţie şi până la panouri solare, însă unii experţi nu cred în declanşarea unui adevărat razboi comercial.
Urmărește
752 afișări
AFP: Europa şi China au prea mult de pierdut de pe urma unui război comercial
Un asemenea conflict între cei doi cei mai parteneri comerciali din lume ar fi dezastruos pentru economiile europene şi chineză, avertizează unii experţi, subliniind că Bruxelles-ul şi Beijingul au nevoie unul de celălalt.
Potrivit unor analişti, intensificarea tensiunilor ar putea pur şi simplu să reflecte faptul că UE şi China resimt impactul unei puternice scăderi economice.
China a înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel de creştere din ultimii 13 ani, în timp ce UE, afectată de criza datoriei şi creşterea nivelului şomajului, se află în mod oficial în recesiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
"Cred că faptul că UE se află într-o spirală de creştere negativă nu poate să fie disociat de diferendele sale cu China", a declarat Sergio Marchi, de la grupul Marchi, un fost ministru canadian pentru Comerţ Extern şi ambasador la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
"În contextul în care dispar locuri de muncă, liderii europeni vor să arate electoratului lor că sunt fermi faţă de provocările pe care le reprezintă China", apreciază el.
Ministrul francez pentru Redresare Productivă Arnaud Montebourg a fost unul dintre oficialii cei mai hotărâţi, denunţând în mai multe rânduri "naivitatea" europenilor faţă de partenerii lor chinezi.
"UE trebuie să fie atentă să nu meargă prea departe. China înţelege politica, dar nu îi place să fie criticată în mod public, mai ales dacă riscă să piardă imagine. Dacă decide să riposteze, UE ar putea să facă faţă unui scenariu de tip pierdere-pierdere", avertizează Marchi.
Beijingul i-a avertizat pe europeni. "Noi sperăm că UE nu va adopta măsuri care să dăuneze ambelor părţi", a declarat Shen Danyang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului. China este pregătită să îşi "apere drepturile şi interesele legitime", în acord cu reglementările OMC şi propriile legi.
În cazul unui război comercial, "principalii perdanţi vor fi cu siguranţă UE, industria europeană şi consumatorii europeni", apreciază Zhang Hanlin, un profesor la Universitatea pentru Afaceri şi Economie Internaţională din Beijing.
Comerţul bilateral a atins 546 de miliarde de dolari în 2012, însă deficitul comercial al UE faţă de China nu a încetat să se adâncească, depăşind 122 de miliarde.
Bruxelles-ul a avut grijă să precizeze că decizia adoptată săptămâna aceasta de a lansa o anchetă antidumping cu privire la echipamente de telecomunicaţie chineze reprezintă "o decizie de principiu" şi că uşa negocierilor pentru o soluţie amiabilă este deschisă în continuare.
- Beijingul se teme de izolare
Diferendele sino-europene au loc în contextul în care Beijingul se teme să nu fie izolat pe scena comerţului mondial.
El nu ignoră faptul că principalii săi parteneri sunt angajaţi în proiecte agresive de liber schimb. În timp ce UE se pregăteşte să deschidă negocieri de liber schimb cu Statele Unite, Canada şi Japonia, Washingtonul a demarat negocieri pentru un Parteneriat Trans-Pacific (TPP), care are ca scop crearea celei mai vaste zone mondiale de liber schimb, cu aproximativ zece ţări riverane vastului ocean, dar fără China.
Lideri chinezi au profitat de o vizită recentă la Beijing a Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, pentru a "repune pe tapet" problema unui acord de liber schimb, potrivit unui oficial european.
Însă, a declarat acesta, europenii preferă pentru moment să negocieze un tratat bilateral de investiţii, în vederea căruia au fost lansate negocieri anul trecut, dar care bat pasul pe loc.
Un acord de liber schimb cu Beijingul poate să fie luat în calcul doar pe termen "mediu" sau "lung", a declarat acest oficial.
O dovadă că punţile nu sunt rupte este faptul că CE tocmai a autorizat o alianţă între grupurile suedez Volvo şi chinez Dongfeng în vederea formării unui număr unu mondial, urmat de grupul german Daimler.
Europenii sunt totodată departe de a avea o poziţie unanimă cu privire la sancţionarea chinezilor.
Astfel, în privinţa spinosului dosar cu privire la panourile solare, în cazul în care producătorii europeni sunt mai degrabă favorabili impunerii de taxe vamale, instalatorii se tem de o blocare a activităţilor lor, din cauza unei creşteri aşteptate a preţurilor.
"Nu există câştigători în diferendele comerciale', apreciază Louis Kuijs, economist la Royal Bank of Scotland, cu sediul la Hong Kong.
În acest context complex, eurodeputatul liberal britanic Sir Graham Watson a îndemnat "să nu se exagereze" riscurile unui conflict comercial. "Anchetele antidumping constituie o monedă curentă în comerţul internaţional. În urmă cu patru ani, ne disputam pe tema încălţămintei şi sutienelor", aminteşte el. El pariază pe faptul că, în pofida unor tensiuni trecătoare, "relaţiile Bruxelles-Beijing vor continua ca înainte".
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe