AGA Nuclearelectrica a aprobat distribuirea dividendelor către stat şi retehnologizarea Unităţii 1

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Nuclearelectrica a aprobat în şedinţa de joi, 28 septembrie, distribuirea de sumei de 110.000.000 lei, sub formă de dividende, la solicitarea acţionarului majoritar al SNN, Ministerul Energiei.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului AGA Nuclearelectrica a aprobat distribuirea dividendelor către stat şi retehnologizarea Unităţii 1

AGA Nuclearelectrica a aprobat distribuirea dividendelor către stat şi retehnologizarea Unităţii 1

Data plăţii aprobată de către acţionari este 3 noiembrie.

În cadrul şedinţei AGA a fost aprobată şi demararea primei faze a strategiei pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă, proiect estimat la 1,5 miliarde de euro.

Strategia iniţială de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost aprobată de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din dată de 23.12.2013. Conform etapelor strategiei iniţiale, în perioada 2013-2017 SNN a contractat şi finalizat o serie de documentaţii referitoare la evaluări tehnice privind starea echipamentelor şi evaluări de securitate nucleară.

În paralel cu implementarea strategiei de retehnologizare aprobate de acţionari, SNN a analizat studiile realizate şi proiectele implementate în industria nucleară în ultimii ani pentru a putea identifica posibilităţi de optimizare a producţiei şi de acumulare de fonduri suplimentare interne cu respectarea strictă a aceluiaşi nivel înalt de securitate nucleară. Astfel, datorită faptului că mai multe unităţi de tip CANDU din lume se apropie de limita celor 210.000 ore de funcţionare la putere nominală (durata de viaţă proiectată pentru o unitate CANDU), industria nucleară a făcut o serie de cercetări asupra comportării în timp a canalelor de combustibil şi asupra mecanismelor de îmbătrânire care le afectează, cu scopul extinderii duratei de viaţă a acestora dincolo de limitele estimate la momentul proiectării, cu peste 30 de ani în urmă. Rezultatele acestor cercetări sunt implementate cu succes la alte centrale de tip CANDU din lume, în vederea extinderii duratei de funcţionare înainte de retehnologizare, în aceleaşi condiţii de securitate nucleară, printe care Bruce - Canada, până la 247.000 ore de funcţionare la putere nominală (+37.000 ore); Pickering – Canada, până la 247.000 ore de funcţionare la putere nominală (+37.000 ore); Darlington – Canada, până la 235.000 ore de funcţionare la putere nominală (+25.000 ore); Embalse – Argentina, peste 225.000 ore de funcţionare la putere nominală (+15.000 ore).

Studiile şi inspecţiile periodice privind comportarea în timp a componentelor Unităţii 1, cât şi monitorizarea mecanismelor asociate componentelor „time - limiting”, respective a tuburilor de presiune ale reactorului, au permis, la finele anului 2015, să se estimeze de către Candu Energy, autoritatea proiectantă, că speranţa de viaţă pentru acestea la Unitatea 1 CNE Cernavodă ar putea ajunge la cel puţin 220.000 - 230.000 ore de funcţionare la putere nominală.

Astfel, pe baza studiilor şi analizelor preliminare realizate deja, în faza 1 a proiectului de retehnologizare vor fi incluse activităţile necesare asigurării funcţionarii Unităţii 1 pentru o perioada de 30 de ani. SNN a încheiat în luna februarie 2017 un contract cu firma CANDU Energy, până la finele anului 2017 urmând să fie finalizat raportul care va indică cu exactitate numărul de ore de funcţionare la putere nominală, suplimentare celor 210.000 ore estimate prin proiect, ce pot fi susţinute în condiţii de exploatare la standarde de siguranţă nucleară ridicate, precum şi un plan de măsuri şi activităţi necesare atingerii acestei ţinte. Ulterior finalizării acestui raport este necesară obţinerea acordului de principiu al reglementatorului CNCAN.

Proiectul retehnologizării Unităţii 1 CNE Cernavodă este estimat la circa 1,5 miliarde euro, urmând a fi finanţat printr-un mix de surse proprii şi surse atrase. Prin retehnologizarea Unităţii 1 se asigura funcţionarea acesteia, în acelaşi condiţii de siguranţă nucleară, pentru încă circa 30 de ani, la un cost estimativ de mai puţin de jumătate din costul construcţiei unei noi unităţi nucleare de tip CANDU.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici