- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţia de rating Fitch retrogradează datoria Turciei pe fondul creşterii inflaţiei
Fitch a retrogradat datoria suverană a Turciei şi a emis un verdict dur cu privire la planul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de combatere a inflaţiei în creştere, scrie Financial Times.
Agenţia de rating Fitch retrogradează datoria Turciei pe fondul creşterii inflaţiei
Agenţia internaţională de rating a împins ratingul datoriei pe termen lung şi mai adânc în teritoriul junk, coborând-o de la BB- la B+ - plasând ţara din G20 la acelaşi nivel cu Benin, Egipt, Turkmenistan, Rwanda şi Kenya.
Fitch a emis o perspectivă negativă pentru datoria Turciei, ceea ce înseamnă că aceasta s-ar putea confrunta cu noi retrogradări, şi a declarat că sistemul financiar a devenit mai vulnerabil din cauza episoadelor frecvente şi intense de stres financiar, despre care a spus că au fost determinate de factorii de decizie politică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Agenţia a afirmat că elementul central al planului lui Erdogan de stabilizare a economiei ţării predispuse la criză - o serie de scheme de economisire legate de cursul de schimb - nu va "atenua în mod durabil riscurile macroeconomice şi de stabilitate financiară".
Lira turcească a pierdut peste 40% din valoarea sa faţă de dolar în 2021, după ce Erdogan a ordonat băncii centrale a ţării să reducă ratele dobânzilor de patru ori în ultimele luni ale anului, în ciuda inflaţiei în creştere şi a creşterii ratelor de către băncile centrale globale.
Preşedintele turc, care şi-a consolidat controlul asupra instituţiilor ţării în ultimii ani, respinge scenariul economic potrivit căruia majorarea ratelor dobânzilor ajută la restabilirea stabilităţii preţurilor.
El a susţinut că promovează un "nou model economic" care, în opinia sa, va aborda dezechilibrele economice structurale ale ţării, profitând de o liră mai slabă şi mai competitivă pentru a stimula exporturile, investiţiile şi ocuparea forţei de muncă.
Oficialii turci spun că un set de sisteme de depozite garantate de stat, care încearcă să îi atragă pe turci să economisească în lire, promiţând că îi vor proteja împotriva pierderilor legate de cursul de schimb, va inversa tendinţa pe termen lung de "dolarizare" şi va contribui la scăderea inflaţiei prin stabilizarea monedei locale.
Ministrul de finanţe al Turciei a estimat că inflaţia va scădea la o singură cifră până în luna mai a anului viitor. Dar Fitch a declarat că a prognozat o inflaţie medie de 41% în 2022 şi de 28% în 2023 - o rată care este al doilea cel mai ridicat nivel dintre toate ţările din aria sa de acoperire.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari