- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţiile de rating avertizează Comisia Europeană că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante
Agenţiile de rating au avertizat, joi, Comisia Europeană (CE) că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante, dacă autorităţile comunitare vor menţine planurile de a le face răspunzătoare în faţa legii pentru erorile făcute în retrogradarea calificativelor, au declarat surse citate de Reuters.
Agenţiile de rating avertizează Comisia Europeană că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante (Imagine: Shutterstock)
Avertismentul care, potrivit unui analist, ar putea scoate ţările europene cu probleme de pe harta investitorilor, marchează o escaladare a conflictului dintre agenţii şi autorităţile UE, ale căror eforturi de rezolvare a crizei datoriilor suverane nu au reuşit să oprească revizuirile în sens negativ ale ratingurilor.
Tensiunile dintre guverne şi cele trei mari agenţii de rating, Standard&Poor's (S&P), Moody's şi Fitch, s-au amplificat în această săptămână după ce S&P a retrogradat Portugalia şi Grecia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Criticile publice din partea Executivului UE nu au împiedicat Moody's să avertizeze că ar putea lua noi măsuri de revizuire a ratingurilor, în timp ce Fitch a atenţionat în privinţa riscurilor implicate de planul UE de combatere a crizei, pentru deţinătorii de obligaţiuni.
Autorităţile europene vor să facă agenţiile răspunzătoare din punct de vedere legal, dacă retrogradarea Irlandei sau Portugaliei, de exemplu, se dovedeşte a fi incorectă.
Agenţiile contestă propunerea, de teamă că măsura le-ar expune la cereri de despăgubiri din partea a mii de deţinători de obligaţiuni suverane.
Incertitudinile legate de metodele de dovedire a incorectitudinii deciziilor referitoare la ratinguri, prezentate vag de Comisia Europeană, au amplificat temerile privind ingerinţele politice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO