- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agravare a crizei? BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României. Ungaria şi Slovenia intră în recesiune
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii economice din zona euro, şi a avertizat că două din cele 29 de ţări monitorizate, Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune.
BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României. Ungaria şi Slovenia intră în recesiune (Imagine: Shutterstock)
În precedentul raport privind perspectivele ţărilor în care operează BERD, din octombrie, banca a înrăutăţit puternic estimarea de creştere economică a României, de la 3,8% la 1,1%.
"Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare", se arată în raportul BERD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Criza din Grecia afectează economia românească mai ales pe canalul bancar, în timp ce sprijinul continuu din partea FMI oferă o protecţie importantă.
Pentru regiunea în care operează, incluzând state din Asia Centrală, BERD se aşteaptă la un avans economic de 3,1% în acest an, uşor mai redus faţă de prognoza anterioară de 3,2% şi bazat pe presupunerea că nu va avea loc o agravare puternică a crizei din zona euro.
Încetinirea economică din ţările în care activează BERD se datorează în mare parte creşterii economice semnificativ mai slabe în Europa de Sud-Est, expusă în mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe ţări din regiune vor intra în recesiune în acest an, estimează analiştii băncii. Creşterea economică încetineşte şi în Europa de Est şi Caucaz, în timp ce Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, mai puţin integrate cu Europa de Vest, vor continua probabil să înregistreze rate de creştere "respectabile", presupunând că preţurile la materii prime se menţin ridicate.
Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte şi România, BERD a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB de la 1,6% la 1%. Scăderea de 0,6 puncte procentuale este de două ori mai amplă decât în cazul României.
Dintre cele şapte state din regiune, doar Albania a înregistrat o îmbunătăţire, modestă, a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia banca a înrăutăţit prognoza economică cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o creştere de 1,2% în acest an, iar Serbia de 1,1%.
În Europa Centrală şi ţările baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Două ţări din regiune, Ungaria şi Slovenia, vor înregistra scădere economică în acest an, potrivit BERD.
Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, instituţia financiară anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.
Estonia (creştere de 2,6%), Letonia (2,6%) şi Lituania (2,3%) au cele mai bune perspective din Europa Centrală şi regiunea Balticii, urmate de Polonia (2,3%) şi Slovacia (1,3%). Polonia, Letonia şi Slovacia au înregistrat chiar uşoare revizuiri pozitive ale prognozelor economice, de 0,1-0,2 puncte procentuale, în timp ce pentru Lituania şi Estonia au fost menţinute datele precedente. Regiunea include, potrivit BERD, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
Dintre cele 29 de state incluse în raport, BERD a înrăutăţit estimările de creştere economică pentru 13 state, le-a îmbunătăţit pentru 8 şi a menţinut datele anterioare pentru restul de 8 ţări. Mongolia va înregistra cea mai mare creştere economică, de 14%, urmată de Azerbaidjan cu 10%, în timp ce Ungaria va avea cea mai slabă evoluţie, cu o contracţie de 1,5%.
FMI estimează o creştere economică de 1,75-2,25% pentru România anul acesta.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului