- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agricultorii români care cultivă produse bio perseverează în pofida lipsei subvenţiilor
Cultivatorii de produse agricole bio din România sunt încrezători în viitorul sectorului economic în care s-au lansat, în pofida crizei economice şi a lipsei subvenţiilor europene.
Agricultorii români care cultivă produse bio perseverează în pofida lipsei subvenţiilor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Viitorul este biologic", proclamă un autocolant în biroul lui Aurel Petruş (49 de ani), agricultor din satul Ştefan cel Mare, situat la 100 de kilometri est de Bucureşti, unul dintre pionierii agriculturii biologice în ţară.
"Am început în 2000. În prezent supraveghez culturile de pe 1.300 de hectare de grâu, porumb, floarea soarelui, soia, plante medicinale, hamei şi lucernă", a explicat acesta. Iar afacerile merg bine: două milioane de lei este cifra de afaceri pe 2008 (circa 500.000 de euro) şi este profitabil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Cea mai mare parte a recoltei este exportată către Germania şi Austria, pentru că în România nu există uzine certificate pentru prelucrare.
Petruş are în arendă terenurile a peste 500 de persoane pe care le plăteşte în bani sau cu o parte din recolte şi are 18 angajaţi permanenţi şi numeroşi muncitori sezonieri.
"Plivitul se face manual. Agricultura biologică necesită mai mulţi angajaţi", precizează acesta.
"În timpul lui Ceauşescu, fermele de stat aveau acces la pesticide, dar nu existau suficienţi bani pentru cooperativele săteşti. Pe de o parte, asta ne-a ajutat pentru că pământul nu a fost tratat chimic de-a lungul anilor", explică el.
În 2009, 240.000 de hectare vor fi destinate culturilor biologice în România, potrivit Ministerului Agriculturii. Peste 4.000 de fermieri înregistraţi în 2008 au produs 261.000 de tone de produse bio.
În Polonia, suprafeţele cultivate bio au crescut cu 60 la sută, ajungând la 470.000 de hectare, creştere care se explică parţial prin subvenţiile europene mai mari pentru acest sector.
Agricultorii români nu beneficiază însă de acest ajutor întrucât ministerul lor nu a stabilit un mecanism pentru a le atribui care să mulţumească Bruxelles-ul.
"Guvernul român nu este cu adevărat interesat de agricultura biologică, iar publicul preferă în continuare să plătească cât mai puţin posibil pentru alimente", precizează Petruş, care produce pâine bio.
Fără sprijinul Uniunii Europene, Mariana şi Mihai Huzu, s-au lansat în agricultura bio anul acesta. Pe parcela din jurul casei, situată în satul Plevna, (la 60 de kilometri de Bucureşti), ei cultivă roşii, "gogoşari", ardei roşu tipic pentru România, vinete, busuioc. Şi-au construit singuri o mică seră şi îşi folosesc măgarul la lucrări.
Această activitate le permite celor doi să "trăiască mai bine" decât din meseriile anterioare, ea vânzătoare la un magazin de pantofi, iar el muncitor în construcţii. "Este mult de lucru, dar suntem mult mai mulţumiţi", explică aceştia.
Societatea Ecolife Bio, înfiinţată de francezi, asigură distribuţia produselor acestora la supermarketuri, dar şi la particulari care vin şi cumpără direct legume de două ori pe săptămână de la depozitul din Bucureşti.
"Avem în prezent circa 100 de clienţi fideli, medici, familii cu copii care sunt conştiente de importanţa alimentaţiei bio", a declarat Gilles Caillaud, director al Ecolife Bio, dar "există o luptă acerbă cu supermarketurile".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO