Agrostar ameninţă că va aduce în Bucureşti 2.000 de fermieri şi acuză politizarea camerelor agricole

Federaţia Agrostar ameninţă că va scoate în stradă, săptămâna viitoare, circa 2.000 de fermieri şi că va organiza manifestaţii, în premieră, la Bruxelles, agricultorii acuzând politizarea camerelor agricole.

Urmărește
8 afișări

"Agrostar va picheta de săptămâna viitoare Guvernul, Ministerul Agriculturii şi Camera Deputaţilor. Vor participa 2.000 de agricultori la aceste proteste. Vom protesta şi la Bruxelles, în premieră, şi ne vom bate pentru depolitizarea camerelor agricole", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.

Federaţia a anunţat că va sesiza Comisia Europeană cu privire la situaţia creată în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, care a exclus din rândul membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru înfiinţarea Camerelor Agricole reprezentanţi ai asociaţiilor de profil reprezentative la nivel naţional.

"În schimb au fost acceptate forme asociative fără reprezentativitate, ceea ce demonstrează politizarea acestor structuri. Un consorţiu comunal din localitatea Vâlcele din Calăraşi a bătut federaţia Agrostar la un vot pentru intrarea în comitetul de iniţiativă", a spus Ştefan.

Potrivit reprezentanţilor Agrostar şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), discuţiile pentru Legea Camerelor Agricole a durat doi ani şi s-a ajuns la un acord între toate părţile implicate, însă legea a fost aprobată şi promulgată într-o formă diferită decât cea convenită cu partenerii sociali.

Legea a intrat în vigoare pe 7 ianuarie, iar în termen de zece zile de la promulgare ar fi trebuit înfiinţat Comitetul Naţional de Iniţiativă, membrii acestuia urmând să fie numiţi prin hotărâre de guvern, la propunerea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Din acest comitet fac parte şapte reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură, patru reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, câte unul din partea ministerelor Mediului şi Administraţiei şi Internelor şi opt parlamentari.

"Ce caută parlamentarii în conducerea Camerelor Agricole? Camerele agricole sunt nişte instituţii ale agricultorilor. Politicul din România are alte interese decât relansarea sectorului, şi anume să susţină evaziunea şi importurile şi să ţină sub tutela politică toată agricultura. În comitetul de iniţiativă se regăsesc doar oameni care reprezintă interesele partidului de guvernare. Miza sunt fondurile europene, ca să poată controla electoratul", a apreciat Nicolae Ştefan.

În consecinţă, reprezentanţii Agrostar şi FNPAR cer modificarea de urgenţă a legii şi eliminarea parlamentarilor din structurile de decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici